V Postoloprtech připravují školní docházku pro děti ukrajinských uprchlíků. Město s tamější základní školou chystá pro ukrajinské školáky výuku a zájmové kroužky

4. březen 2022

V Postoloprtech na Lounsku poskytli uprchlíkům z Ukrajiny nejen bydlení a jídlo, ale město myslí i na školou povinné děti. Město s tamější základní školou domlouvá pro ukrajinské školáky výuku a kroužky. I proto, aby vystresované děti přišly na jiné myšlenky.

Olha Hrbková žije v Postoloprtech přes patnáct let, ve středu za ní přijela sestra ze Lvovské oblasti na západní Ukrajině. S třináctiletou dcerou utekly před válkou.

„Říká, že bude dělat cokoli, neodmítne žádnou práci, bude ráda, když jí někdo nějakou práci nabídne. Pan starosta říkal, že nejdřív musíme vyřídit formality, papíry,“ mluví paní Olha o své sestře.

Třináctiletá Sofie si zatím zvyká na novou situaci, ale její maminka chce, aby co nejdřív nastoupila do školy. Snadnější to bude mít v tom, že jí pomůže bratranec, který už se narodil v Česku a je žákem postoloprtské školy.

Základní škola se na nové žáky připravuje. Podle zástupce ředitelky Jakuba Vavrici je samozřejmě především potřeba, aby se vzájemně dorozuměli: „Budou zařazeni do normálních tříd s tím, že ale na výuku českého jazyka budou ještě docházet do nižších ročníků, jelikož je to pro ně zcela nové.“

Školáci se učí anglicky, jsou tu taky ruštinářky. A s ukrajinštinou by snad mohly pomoci děti z původně ukrajinských rodin, které ve městě dlouhodobě žijí. Pomoc uprchlíkům z Ukrajiny organizuje starosta města Zdeněk Pištora (nezávislý). Třeba bydlení v městské ubytovně, kam už přijelo několik žen a dětí a další jsou na cestě.

„Všechno, co jim poskytujeme, poskytujeme zdarma, ubytování, stravu i nákupy, které si teď potřebují udělat, ať už to jsou základní životní potřeby, potraviny, hygiena,“ říká Zdeněk Pištora.

Město dětem zaplatí také obědy ve školní jídelně nebo odpolední kroužky.

Spustit audio