V pondělí přijde do Ústeckého kraje další tropické vedro

26. červen 2022 16:29

I více než 31 stupňů Celsia čeká v pondělí 27. června odpoledne obyvatele Ústeckého kraje. Do Česka mají letos znovu přijít tropické teploty.

Český hydrometeorologický ústav už vydal výstrahu na teplo, zatím s nízkým stupněm pro všechny kraje. Varování s konkrétními stupni nebezpečí pro kraje se chystají meteorologové vydat v pondělí.

Jde o nebezpečí před vysokými teplotami, ale i riziko vzniku a šíření požárů. Výstraha před vysokými teplotami platí od pondělních 11 do 20 hodin. Varování před požáry je v platnosti pro kraje Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský rovněž od pondělních 11 hodin.

„Během týdne neočekáváme výraznější srážky, které by nebezpečí požárů snížily, proto bude varování v platnosti do odvolání, “ uvádí se na webu meteorologického ústavu.

Lidé by kvůli vysokým teplotám měli dodržovat pitný režim, pít neslazené nealkoholické nápoje, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Odpoledne by měli omezit tělesnou zátěž. Meteorologové rovněž zdůrazňují, aby lidé nenechávali děti a zvířata na přímém slunci, zejména v zavřených automobilech.

V noci na úterý a pravděpodobně i během středy očekávají meteorologé zejména v Čechách intenzivní bouřky doprovázené přívalovým deštěm, kroupami a nárazy větru.

Česko zažilo první letošní tropický den 20. května. Největší teplo naměřili v Kuchařovicích na jihu Moravy - 31,1 stupně. Teplotní rekordy padly zhruba na třetině stanic, které měří alespoň 30 let, jak dalěí den uvedl Český hydrometeorologický ústav na svém facebooku.

Spustit audio