V pěti domech na spadnutí v ústeckých Předlicích prý stále žijí lidé. Město to popírá

5. březen 2013

Spor o obyvatele zchátralých domů v Předlicích se rozhořel mezi městem a sdružením Konexe. To na svém webu tvrdí, že ve čtvrti je pět domů v nebezpečném stavu, kde ještě žijí lidé, a magistrát se je chystá vystěhovat. Vedení města to ale popírá a v úterý podalo na aktivistu Miroslava Brože trestní oznámení pro šíření pomluvy.

Také on se obrátil na policii, aby prověřila, jestli se majitel domu v Řeháčkově ulici č. 4 nedopouští obecného ohrožení. Jde o jeden z pěti domů, který je podle sdružení určený k vystěhování.

Dům sice podle Miroslava Brože z Konexí zvenku nevypadá, že by mohl spadnout, je ale ve velmi špatném stavu.

„V domě jsou propadlé podlahy některých bytů a myslíme si, že dům je podle nás masivně zasažen dřevomorkou. Dochází tam k průsakům a k dalšímu narušování statiky domu,“ popsal. „Je tam propadlý strop a přitom hned ve vedlejším bytě bydlí lidé. Jsou tam i děti,“ upozornil.

Město argumentuje seznamem 35 domů, které v Předlicích zkontroloval statik. Podle Karla Rouče z tiskového oddělení je dvacet z nich v havarijním stavu, ale v žádném z nich nikdo nežije.

Zbylé budovy se buď rekonstruují, nebo se alespoň opravit dají. Jejich majitelé prý s magistrátem komunikují. Město podle Rouče zveřejní seznam domů v nejbližších dnech, dosud se tomu bránilo.

Na podzim nechal magistrát po nečinnosti majitele vystěhovat rodiny z domu v ulici Beneše Lounského. Dům se mohl podle statika zřítit. Sdružení Konexe od svého vzniku kritizuje město za to, že situaci v Předlicích dlouhodobě neřešilo.

autor: hau
Spustit audio