V pátek večer bude vidět úplné zatmění měsíce. Nejdelší v tomto století

27. červenec 2018 11:43

„To nejzajímavější se bude dít mezi devátou hodinou večerní a půlnocí,“ vysvětlil pro iROZHLAS.cz vedoucí Štefánikovy hvězdárny Tomáš Prosecký.

Na rozdíl od zatmění Slunce, které je na Zemi vždy vidět jen z úzkého pásu, je zatmění Měsíce pozorovatelné z celé poloviny zemského povrchu – vždycky z té, která má Měsíc právě nad obzorem. Podmínkou je hezké, jasné počasí.

Zatmění bude viditelné pouhým okem. Kdo chce vidět víc detailů, tomu astronomové doporučují dorazit na nějakou hvězdárnu a podívat se na zatmění dalekohledem.

Nejlepší šanci na bezmračnou oblohu mají lidé v Plzeňském a Karlovarském kraji a také na Moravě, vyplývá z předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu.

Měsíc je běžně bílý, během zatmění se má zbarvit do oranžova až ruda. Podle Tomáše Prosecký je to normální: „Ano, je to normální. Měsíc při zatmění vstupuje do zemského stínu. Ten ovšem není úplně temný, díky rozptylu a lomu slunečního světla v zemské atmosféře, do níž vniká hodně slunečního světla. Hlavně toho červeného, protože v naší atmosféře se nejlépe rozptyluje barva modrá. Takže pokračující světlo je právě o tu modrou barvu ochuzeno, převládá v něm červená. Ta pak zabarví Měsíc do oranžova až do temně hněda, hnědočerna.“

Obloha nabídne úplné zatmění Měsíce, nejdelší v tomto století

Vesmír a podobné úkazy jako zatmění měsíce zajímalo lidi už v dávné minulosti. „Když staří Řekové pochopili princip zatmění Měsíce, tedy to, že Měsíc vstupuje do zemského stínu, tak z pozorování zaobleného okraje stínu poznali, že Země je kulatá. Nebo vypočetli, že je zhruba čtyřikrát větší než Měsíc,“ doplňuje Tomáš Prosecký.

Ale že by v dnešní době mělo zatmění Měsíce nějaký vědecký význam, to ne. I když nemohu samozřejmě vyloučit, že někdo někde jakýsi výzkum provozuje.

V pátek večer bude dobře pozorovatelný i Mars, který bude v opozici, vysvětluje Tomáš Prosecký: „Mars se ocitne přesně naproti Slunci. To znamená, že ho budeme moci pozorovat současně při zatmění a pak po celou noc, a to jako jasně oranžovou hvězdičku pod Měsícem.“

„Navíc je Mars v těchto dnech poměrně blízko Zemi, takže bude i hodně jasný. Největší přiblížení pak nastane o několik dní později, konkrétně 31. července. Bohužel to celé poněkud kazí fakt, že také Mars je na obloze poměrně nízko, ještě o asi 5 stupňů níž než Měsíc. Ale to už bychom od přírody chtěli příliš dokonalou podívanou,“ uzavírá Tomáš Prosecký.

Další větší zatmění nastane až 9. června 2123, tedy za 105 let. Potrvá o tři minuty déle.

 

autor: red
Spustit audio