V Ostravě bude burza práce, poptávka zaměstnavatelů je velká

21. duben 2019

Několik desítek zaměstnavatelů představí své nabídky na burze práce, kterou příští týden uspořádá pobočka Úřadu práce v Ostravě. Poptávka firem po pracovnících je stále velká a sehnat zaměstnance na některé pozice je čím dál obtížnější.

„Cílem je sladění nabídky a poptávky na pracovním trhu. Prostřednictvím burzy chceme oslovit široké spektrum potenciálních zaměstnanců či absolventů a umožnit jim osobní setkání se zaměstnavateli s možností navázání spolupráce,“ uvedl ředitel krajské pobočky úřadu práce v Ostravě Petr Prokop.

Spolu s Ústeckým je Moravskoslezský kraj regionem s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Na konci března tam podíl nezaměstnaných činil 4,6 procenta. Bez práce bylo v kraji téměř 40.000 lidí, což bylo nejméně od roku 1997. Úřad práce zároveň nabízel přes 17.000 volných míst.

Vladana Piskořová z ostravské pobočky úřadu práce řekla, že v evidenci už zůstávají hlavně obtížně umístitelní uchazeči většinou se základním nebo nízkým vzděláním a s různými handicapy. Spárovat tak uchazeče s volnými místy je stále složitější.

Burza se uskuteční ve středu 24. dubna od 09:00 do 16:00 v multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovic. Vstup i veškeré služby pro návštěvníky jsou zdarma.

Burza však není určená jen pro nezaměstnané, ale také pro lidi, kteří chtějí práci změnit, nebo pro studenty a absolventy škol. Návštěvníci získají podrobný přehled o tom, co firmy v regionu aktuálně nabízejí a o jaké profese mají především zájem. „Zaměstnavatelé budou nabízet široké spektrum pracovních pozic, ať už z oblasti průmyslu, výroby, služeb anebo z oblastí technologií a výzkumu,“ řekla Piskořová.

Zájemcům na burze poskytnou individuální poradenství pracovníci úřadu práce nebo okresní správy sociálního zabezpečení. „Součástí budou také semináře pro zaměstnavatele, a to jednak zabezpečované pracovníky okresní správy sociálního zabezpečení, oblastního inspektorátu práce, ale taky České obchodní inspekce,“ dodala Piskořová.

zdroj: ČTK
Spustit audio