V Novosedlicích na Teplicku ukončili další etapu opravy hřbitova. O financování se obec dělila se sousedním Dubím a Proboštovem

5. březen 2024 16:18

Blátivé cesty na hřbitově v Novosedlicích na Teplicku nahrazuje zámková dlažba. Vydlážděná už je centrální a dolní část hřbitova. Stálo to zhruba tři a půl milionu korun. O platbu se obec dělila se sousedním Dubím a Proboštovem, pro které novosedlický hřbitov také slouží.

Hřbitov v Novosedlicích na Teplicku má nové cesty

Novosedlický hřbitov slouží pro Novosedlice a také pro sousední Dubí a Proboštov. Podle starosty Štěpána Türba (Novosedlice – Dobrá adresa) všechny tři obce financují provoz i opravy: „Sloužil už jako německý hřbitov, židovský hřbitov pro to široké území tady vznikl na tomto místě.“

Areál s obřadní síní, správou a květinářstvím má přes 36 tisíc metrů čtverečních.

„Když si stoupnete hodně na špičky, tak asi dohlédnete na konec, když vidíte tam ty střechy vzadu, to je šířka hřbitova, a na tu délku nedohlédneme, to bychom museli jít do té horní části,“ ukazuje Štěpán Türb.

Tam obec opravu cest plánuje na příští rok. A hledá zdroje pro hřbitovní zeď, která je ve špatném stavu a místy padá. Odhadem půjde o čtyřiceti milionovou investici.

 

Spustit audio