V Mostě budou v příštím roce modernizovat tramvajovou trať. Inteligentní semafory na křižovatkách rozpoznají tramvaj nebo sanitku

28. prosinec 2023

V Mostě na páteřní komunikaci budou řídit dopravu tzv. inteligentní semafory. V příštím roce začne město s budováním chytrých křižovatek. Doprava by měla být na třídě Budovatelů plynulejší hlavně pro městskou hromadnou dopravu. Systém ale rozpozná i vozidla integrovaného záchranného systému a nastaví jim pro průjezd zelenou.    

„Třeba když nám před tramvaj skočí červená nebo když budeme na zastávce, tak bude to takové lepší i pro cestující, že nebudeme muset zbytečně brzdit, bude to plynulejší, ta jízda, a budou se nám líp dodržovat jízdní řády,“ těší se na technickou novinku řidič tramvaje Antonín Podhrázský.

Podle náměstka mosteckého primátora Václava Zahradníčka (ProMost) by technická novinka měla kromě zklidnění dopravy přimět i řidiče nákladních aut vyhledat jinou trasu mimo centrum města: „Měla by zajistit hladší průjezdnost města a samozřejmě je to také záměr postupného zklidnění dopravy, jakési, nechci říkat vymístění té nákladní dopravy nebo dopravy, která není potřeba, aby procházela centrem města, na některé objízdné trasy, které jsou, např. ulici Žatecká.“

V Mostě začnou inteligentní semafory na čtyřech křižovatkách budovat od poloviny příštího roku. Městskou pokladnu vyjdou na dva miliony korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio