V Mostě 9. ledna otevírali obálky s nabídkami stavebních firem, které mají zájem provést rekonstrukci kulturního domu Repre

9. leden 2024 14:18

Do výběrového řízení na rekonstrukci kulturního domu Repre v Mostě se přihlásily 4 stavební firmy. To je o jednu méně než při minulém řízení, které kvůli chybám zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Komise na magistrátu dnes otevírala obálky s nabídkami a v následujících týdnech je budou úředníci vyhodnocovat.

Otevírání obálek na mosteckém magistrátu skončilo po poledni. I když se v tom skončeném výběrovém řízení přihlásilo o jednu stavební firmu méně, spokojenost tady podle vedení města určitě je. Nabídky jsou totiž podle vedoucího odboru investic mosteckého magistrátu Františka Jiráska nižší, než předpokládaná cena podle projektu.

Původní odhad ceny za rekonstrukci Repre podle projektu přesahoval 1 miliardu korun bez DPH.

Teď se budou úředníci nabídkami dopodrobna zabývat. Termín, do kdy by měli vyhodnotit nejvýhodnější nabídku, zatím podle Františka Jiráska není stanovený.

Most bude žádat o dotace na rekonstrukci Repre, a to například z Národního plánu obnovy, ale i z jiných zdrojů. Podle Františka Jiráska bude město potřebovat zhruba půl miliardy korun, o které bude žádat. Pokud vše půjde podle plánu, měla by rekonstrukce brutalistní stavby skončit na konci roku 2026.

V Mostě vznikla iniciativa mladých lidí, kteří požadují přepracování nebo doplnění projektu na rekonstrukci Repre. Podle nich současný projekt architektonicky cenné stavbě ublíží. Před koncem roku odevzdali členové iniciativy petici za změnu projektu, kterou podepsalo přes tisíc lidí. Rada města Mostu se jí bude zabývat koncem ledna. 

autor: Jan Beneš
Spustit audio