V Modlanech obnovují obecní les, který zlikvidoval kůrovec. Pomáhají i dobrovolníci

18. listopad 2022 09:48

Modlany na Teplicku obnovují obecní les. Původní smrkový porost zničil kůrovec, proto obec na radu odborníka vysadí hlavně listnaté stromy. Prvních 300 nových dubů už tam zasadili.

„Sazenice jsme dovezli z Nepomuku, z lesní školky Zelená Hora. Bylo to víceméně i na doporučení revírníka – doporučil dub a buk,“ vysvětluje místostarosta Modlan Petr Hubený ze sdružení Modlansko žije!, zatím co obhlíží mladé doubky na Věšťanském vrchu.

„Samozřejmě se z těch asi 300 sazenic nechytnou všechny – to by byl velký zázrak, protože ta půda tam je dost kamenitá. Budeme to samozřejmě ale hlídat a pokud to půjde, tak dělat vše pro to, aby se ty sazenice ujaly,“ dodává Hubený.

Stromky sázeli dobrovolníci, kteří vyslyšeli výzvu vedení Modlan a přišli na brigádu. Podle starosty Lukáše Bartoně z uskupení SPOZAM – Periferní vidění, jich bylo asi 35. „Bylo to příjemné dopoledne – zhruba tak asi za dvě hodinky bylo všechno zasázeno, a to včetně vykopání děr,“ chválí dobrovolníky starosta.

Původní smrkový les tady zasáhl kůrovec a obec musela usychající stromy pokácet. Padlo téměř 100 vzrostlých smrků.

„Nejdřív pomáhali hasiči, když tam potom ale toho bylo více, tak jsme udělali samotěžbu. Teď vyrostly všude bezinky. V následujících letech bychom v sázení stromů v téhle části rádi pokračovali – máme vytipovaná místa, kde bychom chtěli dělat aleje podél cest. Co se týká Věšťanského vrchu, tak na podzim plánujeme dovýsadbu,“ dodává Bartoň.

Možná se sem vejde ještě další 300 stromků – opět listnáčů, ale les bude smíšený. Některé smrky kůrovci odolaly, navíc zůstaly také borovice.

Spustit audio

Související