V Lovosicích končí rekonstrukce vlakového nádraží. Poslední práce by měly být hotové v dubnu

4. březen 2024

Vlaky na nádraží v Lovosicích už opět zajíždějí ke druhému nástupišti, kudy vede 3. a 4. kolej. Během března navíc železničáři zprovozní také další části modernizované stanice. Hotové by měly být také například práce na průchodu do části Nové Klapý.

Na lovosickém vlakovém nádraží stavební firmy na konci října zprovoznily 3. a 4. nástupiště a současně s tím také přestala sloužit dočasná lávka přes koleje. Před Vánoci bylo do provozu uvedeno také 1. nástupiště. Další práce v rámci této investice za více než 360 milionů korun bez DPH pomalu končí s příchodem jara, říká mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová: Aktuálně v Lovosicích dochází například k instalaci nového zastřešení na nástupištích, kompletaci osvětlení a mnoha další dokončovacím pracím. Proběhlo také několik nočních výluk kvůli montáži trakčního vedení ve staré stanici.“  

Během března pak budou zprovozněny také výtahy na jednotlivá nástupiště. Poslední práce budou hotové také na průchodu do části Nové Klapý, a to během dubna. Pak se stavební práce přesunou na samotnou nádražní budovu.

Současná nádražní budova od architekta Josefa Dandy z roku 1968 se dočká zásadních oprav. Podle Správy železnic se bude jednat například o zateplení pláště a střechy. Opravy se mají týkat také rozvodů vody a kanalizace. Stavbaři tam vymění zdroj vytápění a elektroinstalaci. I přesto zůstane zachovaný původní ráz budovy.

Práce mají podle Nely Eberl Friebové navázat během května. Celkové náklady jsou vyčíslené na 195 milionů korun bez DPH. Samotná rekonstrukce by pak měla být dokončená v srpnu příštího roku.

Spustit audio