V lomu ČSA na Mostecku skončí přes 200 horníků

22. duben 2020 09:05

V hnědouhelném lomu ČSA na Mostecku skončí přes 200 horníků, kteří těžili uhlí hlubinným způsobem v bočních svazích lomu. Zhruba pětina pracovníků může přejít do dalších firem ze skupiny Sev.en Energy.

Propuštění zaměstnanci dostanou odstupné a podle odpracovaných let budou mít nárok i na příspěvek od státu. Řada z horníků zažila ukončení těžby už před čtyřmi roky na dole Centrum.

„Byť sem šli s tím, že to není napořád, tak ten konec vždycky zamrzí, to tak prostě je,“ zmínil pocity horníků z tzv. chodbic v lomu ČSA odborář Jaromír Franta.

V bočních svazích lomu ČSA těžili uhlí hlubinným způsobem horníci, kteří pracovali i na dole Centrum. Ten se uzavřel v roce 2016.

Další těžba v chodbicích na ČSA podle Evy Maříkové ekonomicky nevyplatila.

„Dalo se očekávat, že se nakonec s hlubinným dolováním skončí. V současné době se snížila poptávka po kvalitním tříděném uhlí, dalším důvodem je předpokládaná ekonomická recese v rámci pandemie covid-19,“ vysvětlila Maříková.

Ukončení těžby se týká 207 horníků. Práci na jiných místech v rámci skupiny jich najde zhruba pětina.

„Pro ostatní máme férové vyrovnání. Dáváme jim odstupné ve výši tři a osminásobku mzdy, dále si mohou požádat o restrukturalizační příspěvek od vlády, který byl vyjednán v roce 2016,“ doplnila Maříková.

Tento příspěvek dosahuje měsíčně až 8 000 korun, hlavně podle odpracovaných let.

Už teď se odboráři chystají na uzavření celého lomu ČSA, kde v současné době pracuje téměř 800 lidí. Další místa jsou pak na vlastní lom navázaná. Těžba tam skončí zhruba za 5 let.

Kolik lidí najde práci jinde ve skupině a kolik jich nakonec skončí na úřadu práce, zatím není podle odborů jasné.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související