V Litvínově na Mostecku se v sobotu konala výměnná akce obnošeného oblečení. I přes vysoké teploty se jí zúčastnilo více než šest desítek lidí

19. červen 2022 12:54

Obnošené kalhoty, trika nebo mikiny lidé v sobotu přinášeli na výměnnou akci oblečení, tzv. swap, v Litvínově na Mostecku. Za oděvy, které přinesli, si mohli odnést zase jiné. Akce v jedné z litvínovských kaváren trvala až do podvečera a za tu dobu ji navštívilo více než šest desítek lidí.

Spolek Ekokul pořádal v Litvínově výměnu oblečení podruhé. Lidé tentokrát nepřinášeli jen oděvy, říká za Ekokul Václav Šťovíček: „Spousta lidí přinesla, ať už jsou to dětské hračky nebo různé jiné věci z domácnosti. Koncept swapu spočívá v tom, že lidé přinesou věci, co u nevyužijí nebo které už nepotřebují, a naopak je tady nabídnou lidem, kteří by pro ně ještě našli využití.“   

Součástí výměnné akce oblečení je i kampaň seznamující s tak zvanou rychlou módou. „Rychlá móda je jakákoliv móda, kterou si můžete koupit v různých obchodních řetězcích, je to většina módy, kterou známe, a má ekologický dopad, jednak co se týče výroby, vypouštění chemikálií a tak, a sociální dopad, že většina toho fast fashion oblečení se šije v rozvojových zemích, kde je využívaná levná pracovní síla, kolikrát se ani neplatí, takže fast fashion podporuje novodobé otroctví,“ vysvětluje Justýna Mauleová, oč jde.

Spolek plánuje v Litvínově ještě jednu výměnu nejen oblečení na konci srpna. Ta bude zaměřená na školní potřeby a podobné věci.

A co se stane s oblečením, které si nikdo neodnese? Po první výměnné akci ho spolek Ekokul daroval uprchlíkům z Ukrajiny. Teď zvažuje stejný postup, v úvahu ještě připadá předání oblečení sociálně slabým rodinám.

 

autor: Jan Beneš
Spustit audio