V Litoměřicích se na společné koalici dohodla hnutí ANO 2011 a Naše Litoměřice. Ve vedení města tak po 20 letech nebude ODS

1. říjen 2022 09:00

Vítězné hnutí ANO 2011 se v Litoměřicích dohodlo na budoucí koalici s hnutím Naše Litoměřice. Povolební vyjednávání trvala necelý týden. Pro Litoměřice jde o znatelnou změnu, ve městě totiž vládla 20 let ODS. Strana ale v letošních komunálních volbách získala jen 6 mandátů. Po 7 mandátech má vítězné hnutí ANO i druhé hnutí Naše Litoměřice.

Zástupci hnutí ANO 2011 a hnutí Naše Litoměřice se dohodli, že vytvoří koalici, která bude mít v 27 členném zastupitelstvu většinu 14 hlasů. Není ani vyloučené, že do podpisu koaliční smlouvy by se k nim mohl přidat ještě někdo třetí. Podle člena vyjednávacího týmu Tomáše Sarnovského by to mohli být Severočeši nebo hnutí Více pro Litoměřice.

Starostou má být podle Tomáše Sarnovského lídr hnutí ANO Radek Löwy. 1. místostarostkou se má stát Alena Rožcová, která vede uskupení Naše Litoměřice. 

ODS potvrdila už po volbách přechod do opozice. Dlouholetý litoměřický starosta Ladislav Chlupáč (ODS) se teď podle svých slov bude více věnovat rodině i postu senátora, který od roku 2018 zastává. Podle dosavadních výsledků vyjednávání by se do vedení města neměla dostat ani SPD, která ve volbách získala 3 mandáty.

Spustit audio