V létě v Ústeckém kraji stoupá počet střevních onemocnění. Nejedná se ale o epidemii

17. srpen 2019

Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem zaznamenala v létě zvýšený počet střevních onemocnění, hlavně salmonel a kampylobakterióz.

Podle ředitelky Lenky Šimůnkové jde ale o tradiční jev spojený hlavně se špatným zpracováním jídla.  „Nejedná se o epidemii způsobenou nějakým závadným výrobkem. Je to dáno tím, že lidé více grilují,“ vysvětluje hygienička.

Podle ní lidé onemocní například z kuřecích křidýlek nebo jiných částí s kostí, kde se jim nepodaří maso řádně propéct.  

Střevních onemocnění v některých krajích výrazně přibylo. Mnohem víc případů nákazy než loni registrují hygienici třeba v Praze, ve středních Čechách nebo na Karlovarsku a Liberecku.

Počet střevních nemocí podle hygieniků stoupá každé léto. Příčinou může být kromě grilování také špatné skladování potravin v teplém počasí. 

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související