V Kyjovském údolí v Českém Švýcarsku vzniká nová interaktivní stezka. Její součástí budou i tři mohutné dřevěné sochy

26. březen 2024

V Kyjovském údolí na Děčínsku v těchto dnech vzniká nová interaktivní stezka. Správa národního parku České Švýcarsko letos pro návštěvníky připravila trasu, která má 11 zastavení a lidé ji budou moci vnímat všemi smysly.

V údolí říčky Křinice v těchto dnech začíná osazování masivních dřevěných soch z dílny Václava Lemona přímo na vybraná zákoutí. Řezbář vytvořil celkem tři sochy. Jedno z uměleckých děl připomíná poměrně nedávnou historii – kůrovcovou kalamitu.

Další socha připomíná 500 let starou legendu o dvou kupcích, kterým v nouzi pomohl medvěd tím, že je svezl na svém hřbetě.

Socha medvěda je připravena k převozu

Poslední sousoší připomíná smutnou událost našich dějin, kdy bylo u hraničního přechodu v Zadních Doubicích zastřeleno osm vězňů z pochodu smrti, který vyrazil na konci druhé světové války z německého Schwarzheide.

Nová trasa o délce sedmi kilometrů dostala název Údolím říčky Křinice všemi smysly. Návštěvníci na ní totiž budou muset zapojit všechny své smysly – čeká na ně například fonetické naslouchadlo, velký xylofon nebo dlouhý zvukovod až k samotné hladině řeky Křinice.

A je tu i další aspekt, kterým se liší nová trasa od jiných. „Zajímavá bude i tím, že bude vhodná i pro návštěvníky s různými typy handicapů. Budou tam instalace jak pro nevidomé, tak pro ty s nějakým pohybovým handicapem,“ vysvětluje mluvčí správy národního parku Tomáš Salov.

Cestu s 11 zastávkami plánuje správa národního parku dokončit během dubna – většinu nákladů několikamilionové investice pokryjí finance ze Státního fondu životního prostředí.

Spustit audio

Související