V Krušných horách na Mostecku se kvůli prořezům chystají uzavřít horský úsek silnice

18. leden 2024

Na úsek horské silnice z Horního Jiřetína do Nové Vsi v horách si často stěžují obyvatelé tamních obcí. Při silných poryvech větru nebo při sněžení a následném tání tam na vozovku padají větve nebo celé kmeny stromů. Občas se ze svahu uvolní i kameny.

Pozemek u silnice vlastní soukromá firma. Ta se s krajskou správou silnic teď domluvila na preventivním prokácení stromů. 

Michael Tarant žije v horské obci na Mostecku. Loni před Vánoci za silného sněžení narazil do stromu, který spadl na silnici před jeho vůz: „22. prosince nám vlastně na auto spadl strom, na kapotu, při jízdě z Horního Jiřetína na Novou Ves. Bylo to nepředvídatelné, protože jednak hustě sněžilo, nedalo se s tím nic dělat, je to nenadálá situace, na kterou prostě člověk není připravený. Zpětně si člověk uvědomuje, že to jsou sekundy.“

Krajská Správa a údržba silnic kontroluje okolí nejen horských úseků silnic průběžně. Na zmíněném horském úseku z Horního Jiřetína do Nové Vsi v horách došlo za poslední dva měsíce k nejméně dvěma střetům vozidel se spadlými stromy. Správa a údržba silnic Ústeckého kraje se tam chystá situaci řešit.

„Úsek Horní Jiřetín - Nová ves a úsek Janov křižovatky - Horní Jiřetín - Nová ves se nám povedlo domluvit se s vlastníkem. Tam bude probíhat uzavírka té komunikace v celém úseku a kompletně udělají prořezávku a případně kácení podle toho, jak uznají za vhodné, protože jsou to odborníci. A co se týká té druhé komunikace Janov křižovatky, nastoupila naše odborná firma,“ ředitel Krajské správy a údržby silnic Libor Tačner.

Náraz do stromu, který leží přes silnici, musí často dopravní policisté vyšetřit, viníkem totiž může být i řidič, který do překážky narazil. Určení viníka nehody pak má vliv na následné jednání s pojišťovnou a proplacení škody.

autor: Jan Beneš
Spustit audio