V Kosoříně veterinární správa začala likvidovat velkochov drůbeže

1. únor 2024 15:42

V Kosoříně u Chocně na Orlickoústecku dnes veterinární správa zahájila likvidaci velkochovu drůbeže. V úterý tam testy potvrdily nákazu ptačí chřipkou v jedné z deseti hal závodu. Kvůli prudké nakažlivosti viru ale bude potřeba vybít celý chov, což je asi 70 tisíc slepic a kohoutů. Na tom už od dopoledne pracují veterináři ve spolupráci s plynaři, hasiči i pracovníky drůbežárny.

Přípravy na náročnou akci začaly už včera, kdy bylo potřeba připravit zázemí – například pro převlékání a dekontaminaci. Dnes od 5 hodin ráno nastoupila pracovní četa vybavená ochrannými pomůckami a poučená o celém postupu a začala rozebírat technologii uvnitř hal, tak aby tam po zahubení drůbeže mohla najet technika a uhynulá zvířata odvézt.

V 9 hodin dopoledne začali plynaři zapojovat hadice na plynové rozvody areálu a hasiči tou dobou utěsňovali první halu, aby do ní mohli pustit oxid uhličitý. Velitel zásahu Milan Vincenc potvrdil, že takto budou postupovat halu po hale. Po zaplynování vždy halu po určité době odvětrají a pracovníci drůbežárny naloží mrtvá zvířata, která odvezou speciální nepropustné kontejnery do asanačního podniku ve 40 kilometrů vzdáleném Žichlínku. Likvidace celého chovů potrvá pravděpodobně do sobotního večer.

Zvířata usnou

Podle Radka Axmana z Krajské veterinární správy je usmrcení plynem nejhumánnější způsob, jaký existuje. Do hal postupně napouští a postupně navyšují objem oxidu uhličitého, zvířata usnou a následně je výpary usmrtí ve fázi bezvědomí.

Ve velkochovu firmy Mach Drůbež v Kosoříně na Orlickoústecku, kde se objevila ptačí chřipka, začalo utrácení drůbeže

Na místě jsou dva specializované útvary hasičů z Hlučína a z Jihlavy a jejich jednotky jsou na tento typ zásahů už zvyklé, náročné je to ale pro pracovníky drůbežárny, kteří se o zvířata starali a teď je musí po usmrcení nabírat. Někteří už možná mají tuto neblahou zkušenost, protože podobná situace se přímo v Kosoříně stala už v roce 2007, tehdy museli zahubit přes 50 tisíc kusů drůbeže, teď jich je přes 70 tisíc.

Stát škodu nahradí

Nákaza ptačí chřipkou firmě způsobí škodu v řádu desítek milionů korun. Podle vedení firmy nákup každého jedince v chovu slepic a kohoutů stál asi 300 korun, což vychází na víc než 20 milionů korun. Další ztráty pak firmě způsobí likvidace vajec a ušlý zisk. Všechny tyto škody by v souladu s veterinárním zákonem mělo firmě vynahradit Ministerstvo zemědělství a to včetně nákladů na další preventivní opatření i na následné obnovení chovu, které chce firma zvládnout ještě v průběhu jara.

Spustit audio

Související