V Klínech se snaží snížit množství komunálního odpadu. Sami ho tam proto začali za obyvatele a rekreanty třídit

13. leden 2022 12:25

V Klínech na Mostecku přibyl během pandemie komunální odpad. Rekreanti z Mostecka se totiž během lockdownu přestěhovali na hory, odkud pracovali v režimu home office, tedy z domova. Obec se teď obává, že za minulý rok překročí limit, který potřebuje k získání slevy od státu. Kontejnery proto obchází obecní zaměstnanec a dodatečně třídí jejich obsah.

„Denně to dělám dvakrát. Nejčastěji vyndávám nerozšlapané papírové krabice a nezmačkané PET láhve. Zabere to denně minimálně čtyři hodiny času,“ konstatuje Jiří Křenovský, které odpad dotřiďuje.

„V rámci toho tříděného a komunálního odpadu se nám zlepšuje poměr – víc vytřídíme,“ vysvětluje smysl dotříďování nezávislá starostka Klínů Zdeňka Němečková.

V Klínech se platí poplatek za svoz odpadu 500 korun ročně. Místní ale zaplatí mnohem víc než rekreanti.

„Chataři a chalupáři platí 500 korun za nemovitost, ale občané, kteří v Klínech bydlí, platí 500 korun za osobu. Přitom rekreanti tu v době lockdownu byli třeba tři čtvrtě roku, někteří celý rok. Jsou tady čtyřčlenné rodiny, které toho odpadu produkují mnohem víc,“ doplňuje Němečková.

Odpadu na obyvatele kvůli rekreantům přibývá. Obec tak může přijít o slevu

Dlouhodobým pobytem rekreantů se výrazně navyšuje objem odpadu, který se ale následně rozpočítá jen na místní obyvatele.

Starostka Klínů Zdeňka Němečková má proto obavy, že přijde o slevu, kterou obec získá, pokud objem odpadu na jednoho trvale žijícího obyvatele nepřesáhne určitý limit.

Obec přitom nemá nástroj, kterým by donutila obyvatele i rekreanty více třídit odpad. Stejně jako nemůže nařídit rozdílnou výši plateb rekreantům a místním.

V Klínech tak čekají, jak dopadne vyúčtování za svoz tříděného i komunálního odpadu za loňský rok.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související