V kinech je nový český film natočený podle předlohy ústeckého spisovatele Josefa Formánka. Jmenuje se Dvě slova jako klíč

29. červenec 2023

Úplně nový český film, který byl natočený podle předlohy ústeckého spisovatele Josefa Formánka, se jmenuje Dvě slova jako klíč. Točilo se nejen u nás na severu Čech, ale i na hodně vzdálených místech, například v New Yorku nebo na ostrově Siberut. Film vypráví příběhy o vztahu rodičů a dětí a o neznámých silách, které řídí naše osudy.

„Baví mě, že často se nemusíme o ničem přesvědčovat, že vnímáme svět velmi podobně, to je taková spolupráce, která vás těší, takže jestli bude něco dalšího, velmi rád na tom budu s Danem spolupracovat,“ říká Josef Formánek na otázku, jak se mu už po několikáté spolupracovalo s režisérem Danem Svátkem.  

Film může místy připomínat cestopisný dokument. „My jsme se snažili, aby to bylo uvěřitelné. Kdybychom dělali ten prales někde jinde, kde opravdu není… Co šlo, tak všechno jsme se snažili, včetně herců, včetně jazyka, včetně lokací, aby opravdu bylo autentické a tím i uvěřitelné. Já se snažím vždycky vycházet vstříc tomu prostředí i světlem, takže jestli jsme z toho měla pocit, že je to dokumentární vidění, tak si myslím, že je to správně, že to tak mělo být,“ vysvětluje kameraman Jakub Šimůnek.   

Spustit audio