V jednom domě v ústecké části Předlice žijí lidé mezi odpadky. Hygienik ho nedoporučil obývat

6. březen 2013

Hygienici v Ústí nad Labem dnes kontrolovali jeden z domů v městské části Předlice. Jeho obyvatelé tam doslova žijí mezi odpadky. Zdálky to přitom vypadá, že majitel dům opravuje, jsou tam třeba plastová okna. Při pohledu zblízka jsou ale vidět vyvrácené vstupní dveře a na dvoře hromady odpadků.

V tomhle domě nemají lidé co dělat, řekl po prohlídce ředitel krajské hygieny Josef Trmal:

„Ty děti vyrůstají v podmínkách, které ohrožují zdraví. Tento objekt není způsobilý k obývání. Myslím si, že předáme podnět stavebnímu odboru a odboru životního prostředí města. Objekt je ve stavu, který potřebuje buď rekonstrukci, anebo strhnout.“

Podle sdružení Konexe jsou v Předlicích další čtyři rozbité domy s odpadky, kde trvale žijí lidé, a město chystá jejich vystěhování.

Vedení města to ale popírá a na Miroslava Brože ze sdružení Konexe podalo na policii trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy.

„Město se problémem bydlení ohrožených skupin intenzivně zabývá, zřizujeme a financujeme Azylový dům pro matky s dětmi, finančně podporujeme neziskové organizace, které krizové a chráněné bydlení poskytují. Například Oblastní charita, Spirála, Fokus Labe a další,“ vyjmenovává náměstkyně ústeckého primátora Zuzana Kailová.

„V tuto chvíli zjišťujeme potenciál města v oblasti bydlení pro zajištění ubytování ohrožených skupin obyvatel a na základě těchto informací město zaujme nejvhodnější strategii,“ dodává Kailová.

Dvůr je zaplněný odpadky.

Nejvážněji je podle města poškozeno dvacet objektů v Předlicích a Krásném Březně. Jsou v nich sice hlášeni obyvatelé, ale podle zjištění magistrátu v nich nikdo nebydlí. Soukromí majitelé těchto objektů s městem většinou nekomunikují.

Město dál eviduje patnáct domů, které jsou opravitelné nebo je majitelé už opravují. Náklady na demolice všech vážně poškozených objektů se odhadují na desítky milionů korun.

autor: hau
Spustit audio