V Hrobčicích spojili eurovolby s místním referendem, voličů ale přišlo málo

25. květen 2014

Sedm obcí v Česku spojilo eurovolby s místními referendy. Jednou z nich jsou také Hrobčice na Teplicku. Místní hlasovali o budoucnosti problémového areálu bývalého uprchlického tábora. K volbě přišla ale jen necelá čtvrtina voličů.

V místním referendu se měli obyvatelé Hrobčic a dalších spádových obcí vyjádřit k tomu, jestli má obec odkoupit areál bývalého uprchlického tábora od soukromého podnikatele.

Někteří obyvatelé mají strach, že když obec areál neodkoupí, sestěhují se do něj desítky nepřizpůsobivých.

„Chci, aby to odkoupila obec. Mám strach, máme dvě malé děti, už se tam objevují, chodí po vesnici, barák tam mám, strach je,“ říká třeba Ondřej Dvořák.

Hrobčice by za bývalý uprchlický tábor zaplatily 15 milionů korun a to vadí těm, kteří hlasovali proti.

„My třeba už léta bojujeme o kanalizaci. Kanalizace se nebuduje z důvodu nedostatku peněz. A teď se vyhodí peníze,“ vysvětluje muž z Mirošovic, který nechtěl říct své jméno, proč odkoupení bývalého tábora nepodpořil.

Necelou hodinu po uzavření volebních místností už bylo jasné, že lidé svou šanci říct svůj názor prostřednictvím referenda promarnili.

„153 lidí řeklo ano, 37 ne, celkem platných hlasů bylo 190. Účast na referendu byla 24 procent,“ informuje nezávislá starostka Hrobčic Jana Syslová.

A to je málo. K uznání platnosti referenda by bylo zapotřebí nejméně 35 procent hlasů. I když účast voličů byla v republikovém měřítku nadprůměrná, na uznání referenda to nestačilo.

Hrobčice na Teplicku. Areál Červeného Újezdu
autor: Jan Beneš
Spustit audio