V hlavní roli máta: zkuste mátový sirup i likér na střevní potíže
Pondělní Babské rady se věnovaly mátě. Ta působí na naši duševní pohodu, redukuje stres a uvolňuje napětí. Její svěží vůně je energizující a stimuluje paměť.
Nejjednodušší je žvýkat čerstvé omyté listy během dne, kdykoliv máte pocit křečí, plného žaludku, nadýmání nebo chcete zahnat hlad – pět lístků denně je považováno za ideální denní dávku.
V Apetýtu vám nabídneme hned dva recepty.
Na mátový sirup za studena potřebujete:
- 6 hrstí čerstvé máty
- 3 citrony
- 500 g cukru nebo medu
- 1 lžičku kyseliny citronové
Převařte více jak 2 litry vody, nechte zchladnout na pokojovou teplotu, nastříhejte nůžkami mátu, přidejte na plátky nakrájené 2 citrony, zamíchejte a na chladném a temném místě nechte stát 48 hodin.
Na mátový likér na střevní potíže si připravte:
- 2 hrsti listů máty peprné
- 1 litr alkoholu
- 20 dkg cukru
- 1 litr vody
Listy nakrájejte nadrobno, zalijte alkoholem, zazátkujte a nechte 2 dny na slunci louhovat. Poté slijte a doplňte vychladlým svařeným cukrem s vodou. Užívejte 3 lžičky denně.
Související
-
Zájem o pěstování léčivých bylinek v Česku roste. V truhlících se objevuje nejčastěji máta a kopr
Pěstování léčivých bylin je mezi Čechy stále oblíbenější. Ve srovnání s minulými roky byl letos zájem o některé druhy semen téměř trojnásobný.
-
Hrášková polévka s citronovou kůrou a mátou
V pátečních apetýtových receptech uzavíráme polévkový speciál podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.