V dubnu se do Jirkova na Chomutovsku vrátí zrestaurovaný salónní vůz principála Karla Kludského, nejspíš jediný svého druhu na světě

9. leden 2024 12:46

Unikátní salónní vůz z roku 1926 se na jaře vrátí do Jirkova na Chomutovsku. V historii patřil principálovi známého cirkusu Karlu Kludskému, který se v Jirkově narodil. Město odkoupilo vůz v roce 2019 za 600 tisíc korun, teď za jeho zrestaurování zaplatí 5 milionů.

V současné době už opravy dokončují v restaurátorské dílně v Podkrkonoší. Hotovo mělo být původně do konce minulého roku, práce se ale ukázaly jako mnohem náročnější. Během dubna chce město vůz vystavit. Bude stát v blízkosti turistického informačního centra. Podle starostky Jirkova Dany Havlátkové Jurštakové (ODS) je radnice s restaurátory v těsném kontaktu

Vůz je téměř 10 metrů dlouhý a je v něm pět místností – koupelna, ložnice, obývák, předpokoj a kuchyň. Do předpokoje se vchází výsuvnou terasou.

Vůz po vystavení nebude v Jirkově na ulici pod širým nebem, ale ve speciálním přístřešku ze skla, který nechal Jirkov vyrobit. Přístřešek bude stát ještě o 2 miliony korun víc, než záchrana samotného vozu. Čelní část totiž bude z jednoho kusu skla.

Přístřešek je podle vedení města nutný kvůli udržení stálých klimatických podmínek, které jsou pro vystavený vůz nutné.

autor: Jan Beneš
Spustit audio