V domově důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku pokračuje stavba nového, několikapatrového pavilonu

15. říjen 2020 08:45

V areálu Domova důchodců Tmavý Důl na Trutnovsku pokračuje výstavba nového několikapatrového pavilonu. V něm přibydou lůžka pro klienty domova a bude v něm také zázemí pro personál. Stavba je zatím bez střechy, to se ale do zimy změní.

S Antonínem Stanislavem, ředitelem Domova důchodců Tmavý Důl se díváme společně na jeřáb, který začíná pokládat střechu nového objektu. Hrubá stavba celkově hodně pokročila.

„Hrubá stavba je už téměř dokončena. Už vlastně chybí jen vršek střední části budovy. Jinak celá dvě patra, kde budou pobývat klienti, jsou prakticky hotova. Pojďte, podíváme se dovnitř."

Čtěte také

„Tady budou budoucí pokoje pro klienty. Když se podíváte, tak už samotná metráž je úplně o něčem jiném, než naše stávající budovy. Je tady vlastní sociální zařízení i lodžie a obrovské okno s výhledem do zahrady."

Jdeme se podívat dál. Hrubou stavbou nás provází pan Mokrý, který má její realizaci na starosti.

„Za sebou máme téměř celou hrubou stavbu. A teď ji dáváme pod střechu. Dávají se plastové výplně. Letos bychom chtěli ještě stihnout vnitřní rozvody a dokončit střechu. Zejména kvůli zimě."

„A teď přicházíme do hlavního vestibulu. Ten ještě nemá dokončenu střechu. Ale tady bude vchod, vedle budou mít hned kancelář sociální pracovnice. Zde bude velká společenská multifunkční místnost. A vzadu budou dva výtahy, jezdící do vyšších pater budovy," říká Antonín Stanislav.

V areálu Domova důchodců Tmavý Důl pokračuje výstavba nového pavilonu

Co se týká vody, která sem zatekla při současných vydatných deštích, nějak to omezuje práci na stavbě?
„Vodu uklízíme, vymetáme a prostor vysušujeme."

Kdy přijde na řadu střecha?

„Střecha na dvou křídlech už je hotová. A na prostřední části se právě v těchto dnech začíná budovat. "

Čtěte také

Práce svým způsobem komplikuje také pandemie koronaviru. Stavba se nachází přímo v areálu domova pro seniory. Jak je vše ošetřeno?

„Samozřejmě dodržujeme přísná hygienická a bezpečností opatření. Takže v žádném případě nedochází k prolínání pracovníků stavby a našich klientů. Zároveň jsme vzhledem k situaci, která nastala tady na Úpicku, také omezili návštěvy. Tedy už měsíc jsme uzavřeni stran návštěv. Pro klienty je to bohužel do jisté míry traumatizující, ale současná situace je podle našeho názoru natolik vážná, že rozhodnutí o omezení návštěv bylo na místě."

Do konce roku bude stavba zvenčí uzavřena. Další práce potom budou během zimy pokračovat uvnitř nově vznikající budovy.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související