V chomutovské nemocnici v pátek otevřeli tzv. PET centrum. Onkologičtí pacienti z Lounska a Chomutovska tam můžou dojíždět na vyšetření

29. červenec 2022 14:55

Onkologičtí pacienti ze západní části Ústeckého kraje od pátku 29. července nemusejí dojíždět na vyšetření do Ústí nad Labem. V nemocnici v Chomutově totiž uvedli do provozu nové pracoviště pozitronové emisní tomografie, tak zvané PET centrum. Zařízení rakovinu neléči, umí ale najít nádor v těle a určit jeho rozsah. Za špičkový přístroj zaplatila společnost Krajská zdravotní více než 70 milionů korun.

Nový přístroj dokáže U lidí s podezřením na onkologické onemocnění rychle odhalit některé druhy nádoru.  Celé vyšetření trvá necelé dvě hodiny, včetně času na vstřebání radioaktivní a kontrastní látky. 

„Pacient přijde, je mu aplikována radioaktivní látka, potom jde do kabinka, tam tři čtvrtě hodiny tzv. akumuluje, potom jde na kameru a během toho snímkování dostane kontrastní látku, to je vše,“ popisuje Primář oddělení nukleární medicíny nemocnice Krajské zdravotní v Chomutově Aleš Chodacki.

Podle Chodackého umí přístroj diagnostikovat i jiná, než onkologická onemocnění. Obdobný přístroj ale staršího provedení má i PET centrum v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Ten v Chomutově je ale modernější. V těle pacienta vyžaduje menší množství radioaktivní látky.

Za nové pracoviště v nemocnici v Chomutově Krajská zdravotní zaplatila více než 70 milionů korun, které získala v rámci evropské dotace. V nejbližších dvou letech proto nebude podle generálního ředitele společnosti Krajská zdravotní Petra Maléko do přístrojů v onkologickém centru investovat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio