V Česku začne platit novela insolvenčního zákona. Dlužníkům přinese například kratší dobu oddlužení

30. září 2024 13:23

1. října 2024 začne v Česku platit novela insolvenčního zákona. Na změnu čekalo i velké množství dlužníků. Nejvíc zadlužených lidí je podle statistického úřadu v Ústeckém kraji. Díky novele se například zkrátí doba oddlužení a zruší se i povinnost splatit alespoň 30 procent z celkového dluhu.

„Během těch exekučních příkazů, co jim chodí, se to snaží nějakým způsobem sanovat. V určitou chvíli pak zjistí, že už na to nestačí, a když se pak objeví exekutor s těma lepíkama, tak volají do poradny s tím, abychom je vzali do toho oddlužení,“ popisuje Václava Pillárová z mostecké Diakonie scénář, který většinou předchází první návštěvě dluhové poradny.

S novelou zákona o insolvenci se zásadně mění například právě délka oddlužení. „V časovém horizontu se může člověk, který spadne do té dluhové pasti, oddlužit ideálně za tři roky," přibližuje Pillárová. 

Mění se i řada dalších podmínek pro oddlužení

Nově může dlužník insolvenční řízení také přerušit. Zkracuje se ale třeba doba, kdy musí dlužník soudu a správci hlásit jakékoliv změny ve svých příjmech.

„Veškerá aktivita se vítá – dokonce na něj bude vyvíjen tak, aby tu aktivitu prokazoval. To znamená, že veškeré změny bude muset dokládat, bude muset velmi úzce spolupracovat s tím insolvenčním správcem, všechno musí posílat po půl roce. Až vejde v platnost ta novela, tak to bude po třech měsících,“ upozorňuje Pillárová.

To potvrzuje i Lucie Pastýříková ze sociální dluhové poradny v Chomutově s tím, že práce přibude také insolvenčním správcům. „Určitě budou mít po té novele víc práce, protože je tam větší součinnost se zaměstnavateli, poskytovateli půjček. Po té novele insolvenčního zákona totiž bude muset mít ten dlužník adekvátní příjem, ze kterého bude schopen uhradit co nejvíc,“ přibližuje.

Mění se například i doba, kdy mohou dlužníci požádat o opětovné oddlužení. „Teď, když prošel člověk řádným oddlužením, tak mohl nový návrh na povolení o oddlužení podat až po 10 letech. Tím, že se zkrátila ta doba oddlužení, může ten řádně oddlužený podat nový návrh až podat po 12 letech,“ uzavírá poradkyně Lucie Pastýříková.

Spustit audio

Související