V Česku udeřila zima

9. listopad 2002

Česko v sobotu zasáhla první sněhová kalamita v letošní sezóně. Přívaly sněhu spolu se silným větrem komplikovaly dopravu v Krkonoších, na Liberecku, v Krušných horách, na Vysočině, na Šumpersku, ale i v níže položených oblastech. Kalamita tradičně překvapila mnohé řidiče, kteří podcenili přípravu na zimu. Na Karlovarsku mezi Bečovem nad Teplou a Vodnou vykolejil kvůli spadlým stromům motorový vlak.

V Krkonoších podle zpravodajky Elišky Pilařové stále hustě sněží už od pěti hodin ráno a místy tam napadlo až 25 centimetrů nového sněhu. Na hřebenech navíc zuřila vánice. Teploty klesají pod nulu i v nižších polohách a sněžit má i během noci na neděli. Zesílí vítr a v otevřených úsecích se mohou tvořit sněhové jazyky.

Silničáři na Trutnovsku nasadili pluhy a sypače. Všechny i obtížné horské úseky byly vpodvečer sjízdné, místy leží na vozovkách až třícentimetrová vrstva uježděného sněhu krytá posypem. V odpoledních hodinách se také podstatně snížila nehodovost, protože provoz je minimální. Pracovníci správy a údržby silnic varují, že vozovky zhruba od 600 metrů mohou v noci namrzat.

Podobně vypadá situace i v Orlických a Jizerských horách. Na Liberecku a Jablonecku vytrvale sněžilo od časného rána. Silničáři zapojili do odklízení veškerou dostupnou techniku, silnice však byly sjízdné jen s obtížemi, a to také kvůli silnému větru.

Dramatický byl dopoledne průjezd Libercem, vozidla tam jezdila doslova krokem. Obdobně na tom byli i v sousedním Jablonci nad Nisou a nejvíce potíží měli ti, kdo vyjeli s letními pneumatikami. Zablokován kamiony byl ještě po poledni hraniční přechod v Harrachově, nyní už jsou komunikace v horských úsecích sjízdné a doprava tam funguje bez problémů. Noci na neděli se obávají zatím jablonečtí silničáři. V oblasti Bedřichova totiž vpodvečer začalo mrholit a vozovky budou namrzat. Nadále tedy platí: pokud nemusíte, nevyjíždějte!

Místy až dvaceticentimetrová vrstva mokrého sněhu působila potíže silničářům a řidičům na Karlovarsku. S nočními sněhovými srážkami se posádky sypacích vozů vyrovnávaly v Krušných horách a v některých oblastech Slavkovského lesa. V Chomutově měli motoristé i řidiči trolejbusů problémy s vyjetím kopců.

Od třetí hodiny ranní do devíti dopoledne byl pro kamionovou dopravu uzavřen hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána. Zuřila tam sněhová vánice a kamiony měly velice ztíženou cestu do kopců nad Chomutovem. Dopoledne už byly všechny silnice na Chomutovsku i Mostecku sjízdné.

Mezi Bečovem nad Teplou a Vodnou na Karlovarsku kvůli spadlým stromům vykolejil motorový vlak. Nikdo nebyl zraněn a náhradní dopravu tam teď zajišťují autobusy. Nesjízdná byla ráno i řada dalších vedlejších tratí, provoz na nich však už byl podle mluvčí Českých drah Zdenky Celé obnoven.

autoři: ler , Eliška Pilařová , Jarmila Kubíková , mta
Spustit audio