V centru Teplic vyrostou dvě velká nákupní centra hned vedle sebe

2. srpen 2013

Dvě velká obchodní centra ve středu města rostou v Teplicích. Pro menší město je to do jisté míry ojedinělá záležitost. Místo Prioru z osmdesátých let bude Galerie Teplice a místo rozestavěného komplexu na rohu náměstí Svobody centrum Fontána. Část obyvatel proti výstavbě protestovala, ale neuspěla. Obě firmy dají za výstavbu dohromady přes dvě miliardy korun.

„Bude tu jakési malé náměstíčko a bude tam plocha třeba pro prodej kaprů a podobné sezónní věci. Půlka patra je obchodní a půlka je parking, kam se bude vjíždět z kruhového objezdu u náměstí,“ popisuje Lukáš Čepelka z Galerie Teplice jednu ze tří přístupových cest. Další bude z náměstí a třetí z Alejní ulice.

Dělníci dokončili hrubou stavbu. Jezdicí schody už jsou na svých místech a teď montují klimatizace a další rozvody.

„Dneska se pracuje na fasádě, dělá se obložení cihlami, začnou se dělat i skleněné výplně. Během srpna se začne navážet a montovat sklo, dneska už jsou tam vidět konstrukce,“ říká obchodní ředitelka firmy JTH Helena Plešmídová Antálková.

„Pracuje se i uvnitř, kde se rozdělují jednotlivé obchody a začne se také pracovat na veškerých obkladech a dlažbách,“ dodává.

Obě obchodní centra nabídnou obvyklé zboží a služby, jako jsou potraviny, móda, hračky, sportovní potřeby nebo restaurace. Budou mít i zčásti prosklené stěny s vyhlídkami na město. Podle zástupců firem už mají obsazenou většinu prodejen, které by se měly spíš doplňovat než si konkurovat.

„Osobně mám za to, že to nemá smysl. A jednosměrky i dvousměrky, které jsou okolo, se mi v centru mi nelíbí,“ komentuje stavbu jeden z obyvatel Teplic.

Nákupy, kino i bydlení

V Galerii Teplice si lidé budou moct zajít i do kina. „Je to čtyřsálové malé multikino. Já bych řekl, že nejmenší sál bude mít 40-50 sedadel a největší určitě pod stovku,“ uvádí Lukáš Čepelka.

Ve Fontáně naopak bude fitness a podle Heleny Plešmídové Antálkové i byty a kanceláře.

„Byty a kanceláře budou až v posledním patře. Bude to rozdělené, aby to do sebe nezasahovalo. Zájem zatím máme a vypadá to, že i poměr, ve kterém jsme to rozdělili, je správný,“ říká Plešmídová.

V obou centrech bude celkem zhruba 750 parkovacích míst a firmy zvažují, že by parkování mohlo být až dvě hodiny zadarmo. Odpůrci staveb mimo jiné argumentovali zvýšeným počtem aut v centru města, proto stavbaři také rozšiřují silnice v okolí.

Fontána otevře v listopadu, Galerie Teplice příští rok na jaře.

autoři: hau , Iva Menšíková
Spustit audio