V Čelákovicích u Prahy znělo opět houkání parní lokomotivy. Oslavy 150 let železnice si tu užily tisíce lidí

17. září 2023 06:00

Psalo se 4. října 1873, kdy do Čelákovic přijel úplně první vlak. Po trati Praha – Lysá nad Labem. Právě díky železnici se totiž město i celé okolí začalo tehdy velmi rychle rozvíjet. Čelákovice si tuto velkou událost připomněly v sobotu 16. září. Na slavnostní akci s názvem „150 let železnice v Čelákovicích“ byla i se svým mikrofonem Soňa Jindrová.

Ještě kolem poledne bylo na čelákovickém nádraží poměrně prázdno. Před druhou odpolední se ale u prvního peronu objevila parní lokomotiva ,Béeska' a historické motoráky. A ještě než se nádražní prostory i celé okolí zcela zaplnily návštěvníky, byla se reportérka Soňa Jindrová na nejmenší parní lokomotivu, kterou dosud viděla, podívat.

„Béeska se jí říká proto, protože lokomotiva je výrobního typu BS-200. To znamená, že má dvě hnací nápravy. A písmeno S znamená, že jezdí na tzv. sytou páru a 200 je indikovaný výkon v koních. Má výkon 200 koní,“ popisuje stroj Daniel Štajgr z výtopny Praha-Zlíchov.

Oslavy 150 let železnice v Čelákovicích

Lokomotiva je poměrně malá, váží pouhých 26 tun. „Je to jedna z nejmenších lokomotiv. Je to nejmenší lokomotiva z typizované řady průmyslových lokomotiv, které vyrábělo ČKD. Tato lokomotiva byla vyrobena v roce 1947 a určení těch lokomotiv bylo pro posun zejména v průmyslových podnicích. Zrovna tady tento typ byl provozovaný v cukrovarech,“ doplňuje Štajgr.

Kromě jízd nostalgickými vlaky byl v prostoru před nádražím pro návštěvníky připraven další pestrý program. Vedení města Čelákovice představilo speciální publikaci z edice Čelákovické kapitoly s názvem „150 let železnice v Čelákovicích“ a na pódiu se pak postupně vystřídaly populární kapely a zpěváci.

Čelákovické oslavy 150 let železnice se opravdu vydařily. Navštívily je tisíce lidí, bylo nádherné počasí.

„Já jsem velmi mile překvapený, protože je úžasný, kolik lidí přišlo. A opravdu byly to tisíce občanů, nejenom místních, ale i přespolních. Spoustu lidí se svezlo vláčkem, vyslechlo kulturní program na pódiu. Bylo to úžasný a já mám jen samé superlativy,“ zhodnotil spokojeně oslavy Josef Pátek, starosta Čelákovic (ODS)

Jak se oslavy a jízdy nostalgickými vlaky líbíly návštěvníkům, to si můžete poslechnout v reportáži Soni Jindrové. 

autoři: Soňa Jindrová , JMys
Spustit audio