Ústí nad Labem zatím neprodá bývalou ubytovnu v Čelakovského ulici

9. únor 2021 16:00

Radní města Ústí nad Labem zatím odložili rozhodnutí o žádosti firmy 2P Investements na odkup domu v Čelakovského ulici. Jde o bývalou ubytovnu, kde chce město zřídit byty pro seniory a pracovníky města.

Firma nabídla k jednání cenu 6,5 milionu korun – to je o 500 tisíc korun více, než za jakou cenu město v roce 2013 dům na 10leté splátky koupilo.

Na druhou stranu za projekt a dokumenty ke stavebnímu povolení rekonstrukce město zaplatilo skoro 604 tisíc korun.

Majitelé firmy, Petr Brázda a Petr Šťastný, píší, že do roka by chtěli opravit plášť budovy, střechu, udělat zateplení a vyměnit okna a dveře – následně by pak upravili byty tak, že by tam do dvou let podle jejich plánu vzniklo 32 nájemních bytů. Odhadují přitom, že na rekonstrukci budou potřebovat 20 milionů korun, které by vzali ze zdrojů firmy a zčásti z úvěru.

Město má v plánu dům zrekonstruovat

Radní zatím o možnosti prodeje nerozhodli. Město totiž samo plánuje rekonstrukci domu za 32 milionů korun. Podle náměstka primátora z ODS Pavla Tošovského ještě není rozhodnuto o žádosti o státní podporu a o tom, jestli Státní fond pro podporu investic městu poskytne úvěr.

Pokud by se plán města podařilo uskutečnit, vzniklo by tam 16 sociálních bytů pro seniory a 17 dostupných bytů určených pro lidi, kteří budou pracovat v městských organizacích nebo u městské policie. Pokud by město se žádostí neuspělo, dohodli se radní, že se k nabídce firmy 2P Investements vrátí.

Prodej v tuto chvíli nedoporučila ani majetková komise a příslušné odbory magistrátu.

Lidé z okolí chtějí nechat dům zbourat

Obyvatelé z okolí Čelakovského ulice loni městu poslali petici, ve které žádají zbourání tohoto domu. Podepsalo ji téměř 400 lidí – podle člena petičního výboru Borise Siedtmanna není tato lokalita pro bydlení důchodců vhodná, protože tam přibývá nepřizpůsobivých obyvatel. Podle odhadu magistrátu by demolice stála na 8,75 milionu korun.

Rozhodnutí zastupitelů budovu zrekonstruovat i nadále ale platí – právě kvůli petici ale ještě vedení města nerozhodlo o tom, jestli bude Ústí nad Labem v případě získání úvěru ze Státního fondu podpory investic domem ručit.

Spustit audio

Související