Ústí nad Labem připravuje omezení heren, návrhy připraví pracovní skupina

21. leden 2014

Ústí nad Labem bez výherních automatů, taková je představa iniciativy ‘Ústí bez hazardu‘. Ve městě je 109 míst, kde podle vyhlášky mohou tyto přístroje být. Vedení města připravuje pracovní skupinu, která by měla navrhnout jejich omezení.

„Bylo by to buď 1 centrální kasino na Ústí nad Labem anebo například jedna herna na obvod, to znamená 4 herny ve městě,“ přibližuje představy iniciativy ‘Ústí bez hazardu‘ o zásadní regulaci Václav Pištora.

„A úplně nejlepší varianta by byla nulová tolerance veškerých hracích přístrojů na území města. Po vyhlášení současným herním přístrojům začne dobíhat provozní doba a na jejím konci bude skutečná nula,“ doplňuje.

Ve skupině bude i Jakub Michal z organizace Člověk v tísni. Jako jednu z možností by viděl omezení otevírací doby.

„Provozní doba heren by měla být určitě omezena v průběhu dopoledních hodin a jejich nejpozdější zavírací doba by neměla přesáhnout druhou hodinu ranní. Dalším významným bodem je omezení počtu výherních hracích automatů a videoloterijních terminálů na jednu provozovnu,“ přibližuje.

Kromě toho chce Michal prosazovat vyškrtnutí alespoň některých ulic v Neštěmicích Krásném Březně, Předlicích, Mojžíři a na Střekově, kde zatím automaty mohou být.

Dohadování lidí ve skupině, kde kromě zástupců neziskovek budou i politici a zástupci sdružení majitelů a provozovatelů automatů, nebude jednoduché. Jeden z problémů nastínil už na podzim radní Arno Fišera z ČSSD.

„Příjmy z hazardu byly příjmy obvodů a my se musíme ptát, zda si ty obvody poradí bez desítek milionů korun. Je to 65 milionů pro Ústí nad Labem. Neříkáme, že peníze z takovéto divné činnosti potřebujeme, ale dneska bychom skutečně museli omezit některé činnosti. To znamená, že musíme vyvážit a najít prostředky,“ popisuje.

Pouze kosmetické změny vyhlášky iniciativa ‘Ústí bez hazardu‘ odmítá. Proto už teď začala sbírat potřebných nejméně 8 tisíc podpisů pod petici za vyhlášení místního referenda.

autor: hau
Spustit audio