Ústí nad Labem plánuje kácet stromy u základní školy Vojnovičova. V plánu je víc parkovacích míst a omezení rychlosti

15. březen 2022 10:07

Město Ústí nad Labem chce v okolí základní školy Vojnovičova zvýšit bezpečnost. Bude tam zóna omezující rychlost na 30 kilometrů v hodině i více parkovacích míst. Kvůli nim město pokácí 68 stromů ve třech ulicích. Proti tomu ale protestují místní obyvatelé.

krásné a děti si to mohou hrát,“ ukazuje Ludmila Mészarosová z nedalekého činžáku na široký chodník a pruh zeleně se stromy ve Vojnovičově ulici.

Tady chce magistrát pokácet 14 lísek. „Kácení se samozřejmě týká stromů, které mají velmi špatný zdravotní stav a mohu ohrožovat. Rozhodně nové stromy budou vysazeny nejpozději do kolaudace stavby,“ vysvětlila mluvčí města Romana Macová.

Více než 100 lidí podepsaných pod peticí proti kácení má ale jiný názor. „Loni se tu kopala kanalizace a těm stromům byly narušené kořeny. Možná se ty stromy vzpamatovávají ze šoku, nicméně loni nám tu udělaly radost – jsou krásné, nic jim není,“ myslí si Ludmila Mészárosová.

Obyvatelé z domů u Vojnovičovy ulice jsou připraveni stromy bránit

Kácení mělo začít tento týden. Ve Vojnovičově ulici ho oddálilo předběžné opatření České inspekce životního prostředí – kvůli chráněnému sýčkovi.

„Sýček využívá ty stromy jako potenciální hnízdiště a zároveň to pro něj představuje i úkryt. Ten sýček z těch stromů loví svou kořist,“ vysvětlil vedoucí oddělení ochrany přírody Pavel David.

Paní Mészarosová je s ostatními obyvateli rozhodnutá stromy bránit: „Uděláme tady kruh a ti dřevorubci se sem nepustí.“

V ulicích Školní a Návětrná by se kácet mohlo. I tam město podle mluvčí Romany Macové začátek kácení odložilo kvůli dalšímu odbornému posudku. Výsledky by měly být ve čtvrtek 17. března.

Spustit audio

Související