Ústí nad Labem má první kameny zmizelých. Připomínají tragický osud Židů za druhé světové války

27. leden 2023 08:30

V Ústí nad Labem jsou první kameny zmizelých. Odkazují na památku zavražděných Židů za druhé světové války. Lidé je najdou před domy v Revoluční ulici.

Usazení prvních osmi stolperstainů, tedy kamenů zmizelých, provázela na ústeckém Mírovém náměstí modlitba z úst vrchního zemského rabína Karola Sidona.

Na výrobu pamětních žulových kostek se složila s kolegy bývalá městská radní Eva Outlá z PRO!Ústí. „Ústí nad Labem bylo jedno z velkých měst, kde ještě stolpersteiny nebyly. Jsou položeny v Děčíně, Teplicích i v Chabařovicích, jen Ústí je nemělo, takže se teď připojíme k téhle tradici,“ vysvětluje.

Jednou z obětí nacistických koncentračních táborů je Anna Picková, která žila s rodinou v domě na rohu Mírového náměstí a Revoluční ulice.

„Byli to obchodníci s textilem – šlo o jednoho z největších obchodníků s textilem, který v českých zemích existoval. Dodával speciální látky pro celou střední Evropu,“ vysvětluje ředitel ústeckého muzea Václav Houfek.

V Ústí nad Labem žilo před válkou zhruba tisíc Židů, přes dvě třetiny z nich zahynuly v koncentračních táborech.

Slavnostního položení prvních kamenů zmizelých v krajském městě se zúčastnil i pamětník Hanuš Adamec: „Byla to ostuda, tečka. Kameny už jsou všude – v Teplicích, v Chabařovicích… a teprve teď tady. No, ale to je jedno – pro mě osobně je důležité, že konečně budou stolpersteiny i v Ústí.“

Město chce ale v nově započaté tradici pokračovat a přiblížit dnešním obyvatelům města osudy lidí, kteří za druhé světové války zahynuli. „S kolegy jsem hovořil a jsme připraveni objednat další kameny. Věřím, že se časem připojí i veřejnost,“ dodal ústecký primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související