Ústí nad Labem chce změnit městské logo. O podobu nového se postará vítěz soutěže designerů

27. květen 2021 08:27

Ústí nad Labem chce zmodernizovat a vylepšit styl své prezentace. V plánu je mimo jiné změna městského loga. To dosavadní je z roku 2005. Tvoří ho vlny symbolizující řeky Labe a Bílinu a adresa webové stránky města.

Změna vizuální prezentace bude týkat i dalších věcí. Společnost Czechdesign proto za skoro 1,7 milionu korun pro město na podzim uspořádá dvoukolovou soutěž.

Náměstek primátora Tomáš Vlach vysvětlil, proč je změna nutná: „Změnit image města tak, abychom působili co nejlépe vůči občanům, abychom komunikovali srozumitelně, jasně a měli přehledný vizuální styl – tedy jde nejen o logo, ale i o úpravu webových stránek, změny identity městských obvodů, plánujeme, že součástí toho pořízení bude i označení budov, úprava stylu komunikace, například pro příspěvkové organizace a akciové společnosti města.“

Nový design by mohl pomoci zlepšit vztah obyvatel k městu

To, že město potřebuje nové logo i celkově promyšlený grafický manuál své prezentace, shrnul vedoucí katedry vizuálního designu Fakulty umění a designu ústecké univerzity Pavel Frič.

„Daleko větší problém je absence vizuálního stylu. V Ústí se pohybuji dvě desítky let, a všechny ty materiály, které vidíme navenek – ať už jsou to webové stránky, nebo tiskoviny, jsou poskládány z takových standardních principů, které se běžně v reklamě používají. Používaly se běžně už kolem roku 2000, i dřív, a to město se přitom vyvíjí daleko rychlejším tempem, než jakým se vyvinula ta značka, protože ta se nikam nevyvinula,“ vysvětlil Frič.

Dobrá prezentace města může přilákat turisty i změnit vztah samotných obyvatel k městu.

„Vizuální styl nemusí být něco, co se tváří nabubřele, nebo odtažitě. Může to být věc, která je takového charakteru, že si třeba někdo rád vezme na sebe tričko, na kterém je součást vizuálního stylu města, což je přesně ta poloha, kterou jsme v Ústí doteď neměli,“ upozornil vedoucí katedry vizuálního designu Pavel Frič.

Společnost Czechdesign zveřejní pravidla soutěže po prázdninách, výsledky pak budou v prosinci.

Spustit audio

Související