Ústí nad Labem chce prodat parkovací dům za více než 50 milionů. Potřebuje opravu

15. červenec 2013

Ústecký parkovací dům pod Mariánskou skálou je na prodej za padesát milionů korun. Magistrát ho před lety odkoupil od soukromé firmy, protože byl prodělečný a radnice chtěla zajistit dostatek parkovacích míst v centru města. Od té doby se situace s parkováním zlepšila, a město se proto rozhodlo dům prodat, protože nechce platit jeho opravu po povodních.

„Parkuju tady ráda, když jedu do Ústí, tak pravidelně. Je to kousek od města a je to tady levné. To je důležité. První tři hodiny zdarma,“ popisuje jedna z řidiček, která vjíždí do parkovacího domu pod Mariánskou skálou.

Položit jí otázku se mi podařilo, když musela zastavit zaměstnanci technických služeb. Po červnových povodních totiž stále nefunguje automatický systém výběru parkovného. Jak se tedy peníze od parkujících řidičů vybírají?

„Máme bloček, tužku a vypisujeme čas, datum, číslo vozidla. Pak se to spočítá a odjede,“ popisuje pan František, který musel automatický výběr nahradit. Na celé budově jsou ještě dobře patrná místa, kam dosahovala voda. Technický stav domu popsal ředitel ústeckých městských služeb Karel Coufal:

„Budova určitě potřebuje rekonstrukci. V případě, že se najde nějaký zájemce, tak nejspíš cena bude odpovídat současnému stavu. V případě, že nám budova zůstane, tak víme, že musíme dořešit některé věci, které se týkají ochrany před zatékající vodou,“ vysvětlil.

Problémem bude najít zájemce, který by byl ochoten za budovu požadovanou částku zaplatit. Jestli se někdo takový najde, nedokáže ředitel Coufal odhadnout. Radní města Pavel Dlouhý za ČSSD objasnil, proč je cena takto vysoká a proč chce město parkovací dům vlastně prodat:

„Prostředky města chceme vložit do jiných věcí než do opravy parkovacího domu. Množství parkovacích míst v centru města je již dostatečně vysoké na to, aby město muselo takovýto parkovací dům provozovat samo,“ uvedl radní.

Částka, za kterou město chce parkoviště prodat, podle něj vychází z odhadu tržní ceny, kterou určil znalec. „My nemůžeme nabídnout k prodeji něco za cenu menší, než je cena odhadní,“ dodal.

Pokud by se prodej podařil, bude muset nový majitel dál provozovat v budově parkoviště. K domu také patří čerpací stanice a nebytové prostory bývalé restaurace, které už se dlouho nevyužívají. Rekonstrukce celé budovy se dá odhadnout minimálně na několik milionů korun.

autor: Iva Zítková
Spustit audio