Ústí nad Labem chce oživit Střekovské nábřeží. Hledá firmu na úpravy

12. srpen 2014

Plán vrátit život k řece dostává v Ústí nad Labem čím dál zřetelnější obrysy. Město už hledá firmu, která zvelebí Střekovské nábřeží mezi mostem Edvarda Beneše a železničním. Práce, které by neměly překročit cenu 17 milionů korun, chce dokončit do příštího července.

„Především tam doplníme zeleň. Doplníme zpevněné plochy, barevné terasy s lavičkami, kde budou moci lidé trávit volný čas. Budou tam schody směřující k Labi, kde bude možné sedět, pozorovat ptáky, chodit až k labutím, krmit je. U železničního mostu vznikne dětské hřiště a bude tam připraven prostor pro kavárnu,“ popsal plány města radní z ČSSD Pavel Dlouhý.

Počítají i s tím, že místo může jednou za čas zaplavit voda.

„Samozřejmě může dojít k dosazování zeleně, jak to bývá po povodních. Všechny plány byly schváleny z Povodí Labe a správcem dopravní cesty. Pevné plochy, ať už betonové nebo z přírodního kamene, budou takové, že by je povodeň neměla poškodit,“ dodal Dlouhý.

Chystané změny těší i oslovené obyvatelky Ústí nad Labem.

„Určitě by tu měly být stánky s občerstvením. Bude příjemné, když tu bude víc sportovních zařízení, i pro rodiny s dětmi a maminky s kočárky a samozřejmě i pro cyklisty a bruslaře,“ řekla na nábřeží Stanislava Hajduová, která podél Labe jezdí na in-line bruslích.

„Tady je moc hezky, když je teplo, tak si sednete. Kdyby tu bylo něco navíc, určitě bychom to přivítali,“ souhlasila s plánem města Marta Šebková.

Až bude úsek mezi Benešovým a železničním mostem hotový, chtělo by město podle radního Dlouhého začít upravovat i další část, tedy od železničního mostu až k Labské baště.

„Měla by tam být místa pro pikniky, grilování, mělo by tam vzniknout i nenáročné hřiště. Měla by tam být i taková ta venkovní posilovna pro dospělé. Je tam řada nápadů, ale teprve projekt, který by měl vzniknout, dá tomu území definitivní podobu,“ vysvětlil Pavel Dlouhý.

Travnatý pás na Střekovském nábřeží v současnosti rozděluje cyklostezka. Lavičky k posezení jsou v horní části u chodníku přímo na úrovni silnice. Spodní část zeleného pruhu mezi cyklostezkou a řekou Labe je zarostlejší.

Na Střekovském nábřeží budou nové schody i terasy s lavičkami

Zvětšit mapu
autor: hau
Spustit audio