Ústečtí kriminalisté rozkryli síť výrobců a distributorů drog

2. květen 2022 12:40

Ústeckým krajským policistům se podařilo rozkrýt síť výrobců a dealerů drog. Na případu pracovali kriminalisté od loňského roku. Při posledním zátahu zajistili policisté téměř 10 kilogramů prášků, ze kterých by se dalo vyrobit zhruba 2,5 kilogramu pervitinu.

Poslední, v pořadí třetí zátah provedli policisté v závěru letošního dubna, kdy zadrželi u Markvartic na Děčínsku skupinu lidí, která převážela z Polska léčiva pro následnou výrobu pervitinu.

„Proběhlo to rychle, na přehledném úseku. Ozbrojení ti pachatelé nebyli, ale myslím si, že i kdyby byli, tak ten zásah byl tak bleskový, že by jim to nebylo nic platný,“ vysvětluje k zatčení čtveřice lidí detektiv ústeckého toxi týmu.

Podle kriminalisty Martina Charváta bylo sledování podezřelých složité: „Využívali kontrasledování – sofistikovaný způsob, kdy se vzájemně hlídali. To znamená, že jedno auto trasovalo, aby předešlo náhodné policejní nebo celní kontrole.“

Ústeckým krajským policistům se podařilo rozkrýt síť výrobců a dealerů drog

Při zátahu a domovních prohlídkách v Trmicích na Ústecku odhalili policisté 9,5 kilogramu léčiv, ze kterých by bylo možné vyrobit zhruba 2,5 kilogramu pervitinu.

„Těchto 2,5 kilogramu pervitinu představuje při ceně 1000 korun za gram 2,5 milionu korun,“ dodává Charvát.

Od začátku celého případu s názvem Pajalo zajistili policisté víc než 24 kilogramů léčiv, 2 miliony korun v hotovosti nebo 2 kilogramy efedrinu.

„Troufáme si říct, že jsme v průběhu toho roztrasování i těmi dílčími realizacemi zasazovali tomuto drogovému podsvětí poměrně významné rány. Myslím si ale, že když zavřeme jednoho významného výrobce a distributora, tak ta díra na trhu je poměrně rychle zacelená,“ uzavírá kriminalista Martin Charvát.

Policisté stíhají celkem 32 lidí, z toho 14 vazebně. Kvůli zločinům nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami a jedy jim v případě uznání viny hrozí až 12 let vězení.

autor: Jan Bachorík

Související