Ústecký Střekov stále trápí zápach z areálu bývalé Setuzy. Firmy se ho snaží odstranit

10. říjen 2013

Zápach z areálu bývalé Setuzy na Střekově v Ústí nad Labem stále obtěžuje tamní obyvatele. Od 90. let se změnila výroba i technologie, přesto si lidé stěžují na bolesti hlavy. Firmy, které tam jsou, se snaží příčiny zápachu co nejvíce zmírnit. Pomáhá jim v tom i pachová studie, kterou si nechaly udělat. Změny jsou ale podle obyvatel pomalé.

„Cítíte se vězněm ve svém vlastním bytě zavření před zápachem zvenku. Rádi bychom využívali své byty v plné míře, takže bychom si rádi vyvětrali, sušili prádlo na balkonech,“ říká Josef Bílek, který bydlí nad areálem na sídlišti Kamenný vrch.

Na Facebooku založil stránku "Střekov bez zápachu". Ve shodě s ostatními hodnotí Bílek jako nejhorší zápach ze zpracování kafilerních tuků a výroby mastných kyselin. „Je velmi agresivní, velmi obtěžující, vyvolává bolesti hlavy, když jste v tom zápachu déle,“ podotýká.

Firma Oleochem ale už například zakryla jímky u čisticích nádrží, více se čistí jednotlivé provozy. „Na odtah jsme připojili i tyto nádrže tak, abychom eliminovali všechny možné látky, které vznikají,“ ukázuje vedoucí provozu Pavel Jůza.

Laici by si to mohli představit jako hrnce s pokličkou, které jsou spojené rourou na digestoř. „Přesně tak. Digestoř nemáme vyvedenou někam do komína, ale do kotle, kde se to spaluje,“ doplňuje Jůza.

Zapáchá i výroba olejů z řepky

Pára, která putuje z destilace do kotlů, ale zanáší ventilátory firmy United Energy. Ta provozuje kotelnu. I to je podle šéfa Oleochemu Pavla Kundráta potřeba co nejdříve vylepšit.

„Bude to včetně návrhu zpracování i těchto zkondenzovaných vod, kdy stáhneme tuky, které pro nás budou jako surovina. A odpadní vody již nebudou kontaminovány tím zápachem a budeme je moci posílat dál. Do konce října budeme vědět, jak toto řešit,“ říká Kundrát.

Odebírání vzorku vzduchu vycházejícího z čistírny odpadních vod v areálu bývalé Setuzy

Právě do konce října totiž musí, stejně jako United Energy, krajskému úřadu předložit seznam opatření a termínů. Úředníci je pak zahrnou do souhrnných podmínek provozu. Dalším zdrojem zápachu v areálu je společnost Ústí Oils, která vyrábí řepkový olej.

„Je to zápach obilovin, drcená semínka. Takový pach, jako když vaříte těstoviny,“ popisuje Josef Bílek. Studie podle ředitele závodu Andreje Macenauera ukázala, že nejvíce zápachu odchází z takzvané deflegmace.

„Kde se vlastně vypírá olej z řepkového šrotu. Na tomto zdroji zkoušíme biologický filtr. V okamžiku, kdy se tato technologie osvědčí, tak bychom vyprojektovali větší biologický filtr,“ vysvětluje Macenauer.

Jestli filtr zabírá, nebo ne, by měl ředitel závodu vědět do půlky listopadu. Střekov se zápachu jen tak nezbaví, technická opatření nejsou levná a jejich zavedení může trvat i několik měsíců. Do té doby by měli lidé na obtěžující zápach upozorňovat jak firmy, tak úřady.

autor: hau
Spustit audio