Ústecký soud osvobodil bývalého ředitele firmy Metropolnet Raula Cruze. Zatím nepravomocně

30. srpen 2018 13:11

Raul Cruz byl ředitelem a předsedou představenstva firmy Metropolnet od jara 2012 do podzimu 2014. Za tu dobu měl podle obžaloby společnost města Ústí nad Labem připravit o více než dva miliony korun. Okresní soud ho dnes, zatím nepravomocně, viny zprostil.

Soud své rozhodnutí zdůvodnil nedostatkem důkazů, a také neprokázáním motivu.

V případě vyplácení odměn soudkyně Irena Jeřábková uvedla, že podle dokumentů firmy Cruz peníze vyplácel sobě jako řediteli, nikoli jako předsedovi představenstva a souhlas radních města tudíž nepotřeboval.

Dále šlo o platby za studium na soukromé škole v oboru veřejná správa – ani na tom soudkyně nevidí nic nekalého, když ani Cruz, ani další dva lidé z vedení takové vzdělání neměli. To, že firmě toto vzdělání nebylo k užitku, se neprokázalo, protože před dokončením studia byl Cruz radními odvolán.

Ani v případě údajného fiktivního zhruba ročního zaměstnávání jednoho člověka žalobce podle Jeřábkové neprokázal, že by šlo o fikci – ve společnosti jsou dokumenty o jeho práci obchodního zástupce a to, že pracoval z domova, není podle ní nic neobvyklého.

Obžaloba zmiňuje i tři studie proveditelnosti, které Metropolnet zaplatil. Šlo o studie o možnostech napojení městských organizací na optickou síť firmy – tyto studie jsou většinou devítistránkové a podle obžaloby je firma nemohla ani využít, protože tam chyběly technické údaje a šlo podle obžaloby „jen o čáru v mapě“.

Irena Jeřábková připomněla, že firma vyhrála soutěž a je v tomto oboru zkušená. Podle výpovědi zpracovatele se za těmi několika stránkami skrývá například jednání s katastrálním nebo stavebním úřadem anebo s majiteli pozemků.

Neužitečnými se studie pro firmu podle Jeřábkové staly v okamžiku, kdy byl Cruz odvolán a Metropolenet spolupráci s touto firmou ukončil.

Působení Cruze v Metropolnetu hodnotila soudkyně Irena Jeřábková kladně – během jeho éry měla firma zisk zhruba 6 milionů, zatímco předtím i potom byla firma buďto ztrátová, nebo měla zisk jen v řádu statisíců.

S požadavkem na náhradu škody odkázal soud Metropolnet na občanskoprávní řízení. V této souvislosti je nutné připomenout, že už v květnu firma se žalobou na vrácení peněz za studium od dalších dvou bývalých členů vedení neuspěla.

 

Osvobozující rozsudek není pravomocný – státní zástupce Jan Řeháček se proti rozsudku odvolal. Prohlásil přitom, že o vině Cruze nemá pochybnosti. Musíme tedy počkat, jak dopadne odvolací jednání u krajského soudu.

autor: hau
Spustit audio

Související