Ústecký kraj žije o víkendu kulturou. Nudit se ale nemusíte ani další dny

20. srpen 2021

Radúz a Mahulena na Vodním hradě v Budyni nad Ohří, Divadelní zahrada v Ústí nad Labem, Hašmar country festival v Lovosicích nebo tradiční výstava v Lounech – Člověk v přírodě... Kulturní program na další týden v Ústeckém kraji je opět pestrý a bohatý.

Příběh nesmrtelné lásky Radúze a Mahuleny ožije od 21. srpna 20:30 na Vodním hradě v Budyni nad Ohří. Představení nastudoval Divadelní spolek Jiří z Poděbrad a v roli čarodějky Runy hostuje Valérie Zawadská.

Valérie Zawadská

V lovosickém lesoparku Osmička v sobotu v 15:00 začíná už 26. ročník festivalu Hašmar country. Účinkují Vlasta Redl, Pavel Dobeš, Taxmeni, Pontiac, Průdušky, Jindra Kejak, Vomiště a další.

Výstaviště Louny zve na tradiční výstavu drobného zvířectva a chovatelských potřeb a také zdravé stravy s názvem Člověk v přírodě. Akce je spojená s výstavou Řemesla a kreativita. V exotickém pavilonu najdete hady, želvy, exotické ptactvo, v chovatelském pavilonu máte možnost vidět i zakoupit drobná domácí zvířata – králíky, drůbež, holuby. Výstava probíhá od 9 do 17 hodin.

Vernerův mlýn v Brlohu na Lounsku opět nabízí prohlídku technologie mletí žita obohacenou o praktickou ukázku chodu mlýnských strojů. Začátky prohlídek jsou ve 14, 15 a 16 hodin.

Začíná čtyřdenní festival divadla Sklep ke 45. výročí jeho založení

Legendární divadlo SKLEP slaví 50 let své existence a Děčín se připojí festivalem Vpřed, na kterém vystoupí herci a hudebníci, kteří jsou a byli členy pražské Pětky. Akce Děčín Vpřed začíná od 15 hodin na zahradě děčínského muzea.

Velepestrý program nabízejí Dubské slavnosti – ve sportovním areálu se od 13 hodin vystřídají skupiny Vomiště, Petr Bende a Band, Pavel Novák mladší s Black rose, Heidi Janků s Heidibandem a v 21 hodin uzavře program skupina Blue Rocket.

Revivalový zážitek nabízí Děčínská kotva Revival festival. Vystoupí tam Jiří Schelinger revival, Petr Muk revival, Prague Queen-World Tribute Band, Kabát revival Varnsdorf (vítěz minulého ročníku DK) a RCZ-Rammstein Tribute Show. Začátek akce v děčínském letním kině Bažantnice je už ve 12:30.

Zlatá rada na konec – doporučujeme ověřit si u pořadatelů, zda se akce koná a taky doporučujeme nezapomenout na všechna potřebná protiepidemická opatření.

Neděle 22. srpna

Dubské slavnosti vrcholí koncertem hvězd – od 13 hodin vystoupí Tereza Mašková s kapelou, od 15 hodin Dasha a Pajky Pajk a od 17 hodin Václav Noid Bárta s kapelou.

Radúz a Mahulena – příběh dvou mladých lidí ze znepřátelených královských rodin. Kvůli své velké lásce prožijí mnoho protivenství, ale láska překoná všechny překážky: nenávist, smrt i prokletí zlé čarodějky Runy v podání Valérie Zawadské. Dnes od 20 hodin v atriu Kulturního domu v Litoměřicích.

Výstaviště Louny zve na tradiční výstavu drobného zvířectva a chovatelských potřeb a taky zdravé stravy Člověk v přírodě. Akce je spojená s výstavou Řemesla a kreativita. V exotickém pavilonu najdete hady, želvy, exotické ptactvo, v chovatelském pavilonu máte možnost vidět i zakoupit drobná domácí zvířata – králíky, drůbež, holuby. Výstava Člověk v přírodě probíhá od 9 do 17 hodin.

Divadlo rozmanitostí vyrazilo z Mostu do Františkánského kláštera v Kadani a od 14 hodin tam předvede Povídání o pejskovi a kočičce. V 16 hodin pak naváže koncert skupiny Úlet, což je takový country-folk mix.

Jiný hudební žánr nabídne Městský park v Chomutově – od 15 hodin tam bude vyhrávat Big Band Zdenka Tölga. Na stejném místě – tedy v Městském parku v Chomutově je od 18 hodin v plánu představení divadelního spolku Na Oko. A i když se to představení jmenuje Mužům nepřístupno, tak muže z řad diváků určitě nevyženou.

Zahradní sousedské setkání pak v neděli pořádají v Radenově u Blatna. Od 14 hodin je na programu prohlídka budoucího komunitního centra. Návštěvníci si mohou užít i pohoštění z obecní pojízdné kavárny a odpolednem bude provázet kapela Frankie John.

Zlatá rada na konec – doporučujeme ověřit si u pořadatelů, zda se akce koná a taky doporučujeme nezapomenout na všechna potřebná protiepidemická opatření.

Kulturně nabito je i v dalších dnech…

Harila aneb Čtyři z punku a pes, to je zahajovací představení letošního ročníku Divadelní zahrady. Tou zahradou je zahrada Českého rozhlasu Sever v Ústí nad Labem a divadlem je Činoherní studio Ústí nad Labem. Představení začíná 23. srpna ve 20 hodin.

Harila aneb Čtyři z punku a pes

V úterý pak můžete na stejném místě prožít Sen noci svatojánské, opět v podání herců ústeckého Činoherního studia. Ve 20 hodin se do zahrady Českého rozhlasu Sever dostaví osobně i král elfů Oberon a královna víl Titanie, chybět samozřejmě nebude ani nezbedný skřítek Puk a další postavy a postavičky této snad nejslavnější Shakespearovy komedie.

Koncert pro Ústí n. L. začne 25. srpna v 19 hodin v Severočeském divadle opery a baletu. Program je poctou W. A. Mozartovi, jehož 265. výročí narození si letos připomínáme. Ke klavírům zasednou špičkoví hráči Igor Ardašev a Michal Mašek, orchestr bude dirigovat Miloš Formáček. Začátek je v 19 hodin.

Pokračuje také Divadelní zahrada, kterou pořádá ústecké Činoherní studio společně s Českým rozhlasem Sever. Ve 20 hodin začne představení na motivy filmu Akiho Kaurismäkiho s názvem Najal jsem si vraha.

Ivan Mládek na festivalu Hrady.cz v roce 2018

Na co se napijeme? Na lásku! Na noci, které ještě přijdou – tak zní podtitul divadelní koláže z textů Bohumila Hrabala Pábitelé. Ptá se i odpovídá Činoherní studio na zahradě Českého rozhlasu Sever. 26. srpna od 20 hodin.

27. srpna pak Divadelní zahrada nabízí další slavný shakespearovslý titul – Zkrocení zlé ženy. Na zahradě Českého rozhlasu Sever v Ústí n. L. rozehraje Činoherní studio pravou commedii dell´arte i s cirkusovými kousky. Začátek představení je ve 20:30.

Ten samý den od 18. hodin se pak v Hotelu Devítka v Janově u Hřenska koná koncert Ivana Mládka a Banjo bandu.

Spustit audio