Ústecký kraj se opět snaží prodat nepotřebný majetek, včetně dvou bývalých hraničních přechodů

9. březen 2023 09:37

Ústecký kraj se bude 9. března opět snažit prodat nepotřebný majetek. Jde například o dva bývalé hraniční přechody v Krušných horách a ve Šluknovském výběžku. Ty přitom hejtmanství nabízí k prodeji opakovaně.

Ústecký kraj chce prodat někdejší hraniční přechod v Mníšku v Krušných horách na Mostecku a také Horní Jindřichov u Rumburku na Děčínsku.

Budovu v Mníšku teď nabízí hejtmanství v dražbě podeváté – postupně přitom snižuje vyvolávací cenu. Původně byla nejnižší cena prodeje stanovená zhruba na 21,5 milionu korun, tentokrát jde bývalý hraniční přechod do dražby za 10,98 milionu korun.

Devětkrát se už kraj snažil prodat i hraniční přechod v Horním Jindřichově na Děčínsku, ale ani tam se mu zatím se nepotřebného majetku zbavit. Tento areál kraj stále nabízí za víc než 34,5 milionu korun. Součástí dnešních dražeb bude i pozemek v Údlicích na Chomutovsku, který hejtmanství nabízí už počtvrté. 94 metrů čtverečních lesa ale ani v tomto případě zatím nikdo nechtěl.

Kraj má v plánu se bývalých hraničních přechodů zbavit stůj co stůj

Pokud se tento majetek opět nepodaří prodat, bude se kraj podle mluvčí krajského úřadu Magdaleny Fraňkové snažit i nadále budovy a pozemky prodat – v úvahu ale připadá další úprava ceny podle aktualizovaných znaleckých posudků.

Podobná situace byla i v minulosti, kdy se kraj snažil prodat například zámek v Liběšicích na Litoměřicku. Historický areál nabízel zájemcům zhruba pět let. Původně šel zámek do dražby s nejnižší možnou cenou ve výši 40 milionů korun, ale neúspěšně. Pak hejtmanství postupně cenu snižovalo a nakonec se zámek i památkově chráněným skleníkem prodal loni březnu a to na dvanáctý pokus – za 27 milionů korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související