Ústecký kraj potvrdil podání nabídky na odkup nemocnice v Rumburku

30. duben 2020 14:04

Ústecký kraj se oficiálně zapojil do prodeje zadlužené nemocnice v Rumburku na Děčínsku. Insolvenční správkyně požaduje za zdravotnické zařízení 63 milionů korun. Tolik za nemocnici, po rozhodnutí zastupitelů, nabízí i kraj. 30. duben je přitom posledním dnem pro podání nabídek na odkup nemocnice.

„29. dubna už jsme odesílali ty finanční prostředky, podepisoval se i návrh těch smluv. Dnes to v 9 hodin odváželi do Prahy podat. Finanční prostředky, které na to budou použity, budou z úvěru,“ uvedl na tiskové konferenci náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Pokud kraj se svoji nabídkou uspěje, bude nemocnici v Rumburku provozovat Krajská majetková. Velké nemocnice přitom ale pro kraj spravuje krajem vlastněná firma, a sice Krajská zdravotní.

Proč kraj případně nemocnici v Rumburku nezačlení přímo pod tuto společnost, vysvětlil hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM: „Krajská zdravotní už 7 let hospodaří v kladných číslech, jsou tam výsledky, a v momentě, kdy by převzala rumburskou nemocnici, se v těch kladných číslech nemůže udržet. Předpokládáme, že tam bude minimálně dva až tři roky provoz ztrátový, a kraj to bude muset dofinancovat.“

O novém vlastníku Lužické nemocnice by mělo být jasno na začátku května

30. dubna končí příjem nabídek na odkup Lužické nemocnice. Insolvenční správkyně za ni požaduje 63 milionů korun. Tedy tolik, kolik nabízí i kraj. Jasno o vybraném uchazeči o zdravotnické zařízení má být na počátku května.

„Kritérium ceny nebude jediným kritériem v hodnocení vítěze výběrového řízení. Jestliže sem přijde nabídka kraje se zajištěnou zdravotní péčí tak, jak ji nemocnice nyní poskytuje, bude to pravděpodobně nabídka, která bude upřednostněna,“ uvedla po jednání krajských zastupitelů insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související