Ústecký kraj plánuje zřízení záchytné stanice v mostecké nemocnici

12. listopad 2013

Od příštího roku by mohla být záchytná stanice v nemocnici v Mostě. Mohlo by tam být šest až deset lůžek a také služebna městské policie. Kraj by za provoz platil zhruba tři miliony korun ročně.

Podle krajského zastupitele a člena výboru pro zdravotnictví a sociální věci Pavla Csonky z ČSSD ještě bude nutné stanovit poplatek, který za pobyt na záchytce zaplatí klienti.

„Viděl jsem, že v Praze je to snad od nějakých 1200, 1500 korun. Na Moravě, tuším, že v Kroměříži, je pobyt na záchytce nejdražší, až 12 tisíc. Osobně si myslím, že 12 tisíc je samozřejmě částka nesmyslná. Já bych to viděl v rozmezí těch tří až čtyř tisíc korun,“ říká.

Čonka také vysvětlil, proč byl pro začátek vybrán právě Most. „Tam jsme dostali i příslib od ředitele Městské policie Most, že by velice participovali, mohla by tam vzniknout i služebna. Čili by se ulehčilo personálně zdravotníkům, ale vše se analyzuje,“ popisuje.

Konečný návrh by ještě letos měli schválit krajští radní a zastupitelé. Roční zkušební provoz v Mostě pak podle Csonky ukáže, jestli bude kvůli dojezdové vzdálenosti nutné zřídit další stanici například v Ústí nad Labem nebo Děčíně.

autor: hau
Spustit audio