Ústecký kraj o víkendu patří nejen sochařům, ale i hudebním festivalům, Noci světel nebo divadlu

21. červenec 2022

O víkendu se u nás sochá v Řehlovicích a v Žatci, v Mostě na vás čeká folkový festival a také studentské formule na autodromu, konají se i Ústecké slavnosti, Rodinné zápolení v Chomutově nebo tajemné KUKOKLI.

Sobota 23. července

Už od pondělí 18. července se v Kulturním centru v Řehlovicích koná mezinárodní sochařské sympozium, na kterém se sešli němečtí a čeští sochaři. O víkendu tam je k vidění nejen práce na hořickém pískovci, ale sochání do carrarského mramoru nebo řezbářská práce se dřevem. Vernisáž hotových prací je plánovaná na 30. července. Za pár dnů na to bude část soch k vidění u nás – na zahradě Českého rozhlasu Sever nebo v atriu Muzea města Ústí nad Labem.

Sochařské sympozium Řehlovice 2021. Petr Fidrich a jeho dílo s názvem Anděl

Pokud byste sami chtěli sochařinu vyzkoušet, tak v sobotu ve 13 hodin začíná sochařská výtvarná dílna pod širým nebem na zahradě Křížovy vily v Žatci. Vítaní jsou pokročilí i začátečníci. K dispozici jim budou pórobetonové tvárnice i potřebné náčiní. Nicméně bude jen dobře, když si přinesete své vlastní osvědčené nástroje. Myslete i na ochranné pomůcky, jako jsou brýle či rukavice. Svůj sochařský výtvor si pak budete moci odnést domů. Dotazy a rezervace můžete vyřídit na tel. 608 832 299.

V Radničním parku v Mostě se v pátek a sobotu od 17 hodin rozezní folk – krom dalších budou hrát a zpívat Radůza a Jiří Pavlica s Hradišťanem. Vstup je zdarma.

A než se vydáte na koncert, můžete obdivovat invenci a šikovnost studentů na akci The Most Formula Student na mosteckém autodromu. Jsou to mezinárodní závody formulí sestavených týmy studentů. Nesoutěží se pouze na trati, ale také před odborníky, kteří prověřují vozy z hlediska technické vyspělosti, ceny i prodejního potenciálu.

Radůza

Krásnou kratochvíli nabízí zámek Duchcov – v sobotu od 17 hodin začínají večerní prohlídky s hudbou a tancem na hlavním sále. Historické tance v podání skupiny En Garde! doprovodí flétnové kvarteto Kvafle barokní a renesanční hudbou. Pak bude následovat netradiční prohlídka včetně nejnovější expozice o duchcovských Valdštejnech.

Ve skanzenu v Zubrnicích už v 9 hodin začíná poutní procesí ke sv. Maří Magdaléně. Za zpěvu barokních písní putují poutníci od mlýna Týniště čp. 27 do kostela, kde proběhne bohoslužba. Cestou se odehrává barokní fraška o nápravě Maří Magdaleny. V domě z Loubí pak je připravený sobotní program od 10 do 14 hodin. Ve dvoře proběhne řemeslný prodej, ve světnici peče hospodyně v kachlovém sporáku koláče. Chybět nebude ani divadelní představení pro děti. Proběhne vernisáž výstavy „Dráteník na vsi“.

Roubený dům z Loubí

Mimořádný zážitek slibuje sobotní Noc světel v kostele sv. Jiljí v Libyni u Lubence. V 21 hodin začne koncert při svíčkách – hrát bude kapela Troiss, která osciluje mezi folkrockem a šansonem. Krom toho si už během dne můžete projít novou naučnou stezku a vyjít na rozhlednu Vochlice. A třešničkou na dortu tohoto zážitku je dokončený vitrážový strop v kostele – aspoň uvidíte, kam směřuje výtěžek dobrovolného vstupného.

Neděle 24. července

Městské sady v Ústí nad Labem v neděli od 13 hodin ožijí pestrým programem – zazpívají Leona Machálková a Jakub Smolík, skupina Lucie Revival a další. Vystoupí také Divadlo v pytli a Sváťovo dividlo, velké i malé okouzlí představení skupiny historického šermu Corvus milites nebo ukázky práce záchranných složek, chybět nebudou stánky s ukázkami dobových řemesel a pouťové atrakce.

Pohled na zámek z parku

Zámek Velké Březno zve na tradiční nedělní pohádku – od 14 hodin tu Divadlo 100 opic zahraje příběh o skřítkovi, který to nevzdal.

Hned natřikrát se bude hrát pohádka také na zámku Ploskovice – v neděli od 10, 14 a 15.15 – vždy se dozvíte, jak to bylo s čertovým pokladem na Ploskovicích.

Na pohádku Malá mořská víla zve 24. července od 14 hodin i Botanická zahrada v Teplicích. Až skončí pohádka, otevřou se výtvarné a loutkářské dílny pro děti. Pokud nebude přát počasí, proběhne představení v expozičním skleníku.

Botanická zahrada v Teplicích připravila venkovní výstavu o své historii

Ve Františkánských zahradách v Kadani v neděli od 16 hodin začíná Kabinet létajících úžasností – žonglér Vojtáno Vitorio vás seznámí s využitím žonglování v běžném životě. Přímo před vašimi zraky dojde na žonglérskou svačinku, magický oběd i čarodějné koště po babičce. Dech se vám bude tajit při pohledu na rej speciálních italských nožů či ohnivé žonglování na jednokolce. Odejdete poučeni, udiveni i pobaveni.

Městský park v Chomutově bude v neděli od 15 do 17 hodin patřit Rodinnému zápolení – zejména děti si užijí soutěže, hudbu i tanec, malování křídami i malování na obličej a taky show s megabublinami.

KUKOKLI 2022 aneb KULTURA-KOSTEL-KLID, to je pátý ročník multižánrového festivalu. Opět až do neděle oživí chátrající barokní kostel v Horním Vítkově u Liberce. Není to ale jen o hudbě, divadle, zajímavých workshopech a dobrém jídle, ale také o okolní přírodě a snaze zpřístupnit mimořádně inspirativní prostor společným zážitkům, zachránit zapomenutý kostel a podpořit jeho opravu.

Spustit audio