Ústecký kraj hledá cestu, jak zachránit unikátní uhelné rypadlo

25. leden 2024 08:46

Velkostroj RK 5000 je podle odborníků největším strojem na povrchové dobývání uhlí v Česku. Korečkové rypadlo ukončilo práci v uhelném lomu ČSA na Chomutovsku v roce 2016. Letos na jaře ho měla těžařská společnost Seven začít rozebírat a postupně ho sešrotovat. Odstranění stroje se ale odkládá. Ústecký kraj totiž uvažuje o jeho záchraně.

Nově je možné se prostory rypadla projít prostřednictvím virtuální prohlídky. Podle mluvčí společnosti Sev.en Evy Maříkové jde o dílo studentů Slezské univerzity v Opavě.

„Měli zájem nafotit u nás v lomu starou techniku jako svou studentskou práci. Dohodli jsme se tedy, že jejich studentskou prací bude virtuální prohlídka RK 5000. Trvalo to půl roku, než to celé udělali,“ přibližuje Maříková.

Virtuální prohlídku najdou zájemci na webu uhelného safari. Propracovanější verzi, ke které budou zapotřebí speciální 3D brýle, představí Sev.en na různých akcích – například na hornických slavnostech v Mostě.

Záchrana rypadla by byla velmi nákladná

O skutečné technicky výjimečné dílo projevil zájem Ústecký kraj. Rypadlo by ale muselo opustit místo, kde teď stojí – jen to by přitom stálo několik desítek milionů korun.

„Myslím si, že bychom se měli pokusit ho zachovat, protože je to asi takový poslední největší stroj, jaký tu máme, a tu historii bychom si měli přiznat,“ myslí si hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller z hnutí ANO.

V úvahu připadají peníze například z Fondu spravedlivé transformace. Vše by pak měla zaštítit dvě muzea – Podkrušnohorské technické muzeum a Oblastní muzeum a galerie v Mostě. Nejprve je ale nutné sehnat peníze.

„Jestli to budeme, nebo nebudeme dělat, to vůbec není jasné. Společně se Sev.en se rozhodneme, jestli to má smysl, a jestli bychom to uživili,“ dodává náměstek hejtmana Jiří Řehák ze Spojenců pro kraj.

Otázku, zda zachránit obří rypadlo, má pomoci zodpovědět pracovní skupina založená Ústeckým krajem.

autor: Jan Beneš
Spustit audio