Ústecký kraj chystá nová pravidla pro stavbu větrných elektráren. Ta původní zrušil soud

31. říjen 2023 10:42

Ústecký kraj chystá nová pravidla pro stavbu větrných elektráren. Původní zásady územního rozvoje totiž zrušil Nejvyšší správní soud. Zastupitelé teď rozhodli o tom, že kraj zpracuje nové zásady.

Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu například Ústecký kraj jasně neodůvodnil, proč například omezil výstavbu větrníků v lokalitách, které poznamenala těžba uhlí. Hejtmanství tak podle soudu postupovalo diskriminačně, když přísně regulovalo výstavbu větrných elektráren a jiné činnosti neomezilo.

V odůvodnění rozsudku se hovoří například o výstavbě silnic nebo nových průmyslových areálů. Na soud se kvůli původním zásadám územního rozvoje, tedy krajské obdobě územního plánu, obrátila skupina firem a obcí z Krušných hor.

Rozhodovat o budoucích větrných elektrárnách by měli obyvatelé regionu

Zastupitelé proto odsouhlasili to, že se mají vypracovat nové zásady územního rozvoje. V chystané aktualizaci dokumentu mají mít hlavní slovo obyvatelé regionu.

„I samotná pracovní skupina to ukázala, že někdo to chce a někdo ne. Takže to skutečně necháme prověřit, kde je to možné – kde je s tím souhlas, kde opravdu nejdeme proti nějakému rozhodnutí, a už vůbec ne třeba proti ochraně přírody nebo životního prostředí,“ vysvětlil hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Vyhlášení začátku řešení změny zásad územního rozvoje mají krajští zastupitelé projednat v prosinci. Pak začnou na regulaci výstavby větrných elektráren pracovat úředníci a veřejnost bude mít možnost nové zásady rozvoje připomínkovat.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související