Ústeckému kraji hrozí, že od Nového roku nebude mít vlastní leteckou záchrannou službu

18. listopad 2016

Antimonopolní úřad předběžným opatřením zakázal ministerstvu zdravotnictví podepsat smlouvu s novým provozovatelem letecké záchranné služby v Ústeckém kraji. Proti vítězi soutěže, slovenské firmě Air Transport Europe, podal podnět dosavadní provozovatel, společnost DSA. Slovenské vrtulníky podle ní nemají certifikaci pro Českou republiku. V tom případě by nemohly od Nového roku zajišťovat leteckou záchrannou službu na Ústecku.

„Pokud mám dobré informace, tak piloti už snad mají podepsané smlouvy a přecházejí k tomu novému. V každém případě se celý proces mírně prodlužuje a nebezpečí, že se od Nového roku nebude létat, je velice reálné,“ varuje náměstek hejtmana Ústeckého kraje Stanislav Rybák (KSČM).

Čtěte také

Kdyby ministerstvo zdravotnictví nemohlo do konce roku smlouvu s novým provozovatelem podepsat, vypomohli by policisté.

„Policie České republiky už dnes zajišťuje pro Ústecký kraj leteckou záchrannou službu v nočních hodinách. Od 1. ledna by v případě potřeby dočasně Policie ČR zajišťovala leteckou záchrannou službu pro Ústecký kraj 24 hodin denně,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

S tím ale nesouhlasí Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje.

„Toto možné řešení vnímáme vzhledem k letové dostupnosti jako nedostatečné pro poskytnutí potřebné péče,“ namítá mluvčí ústeckých záchranářů Prokop Voleník. Antimonopolní úřad by měl rozhodnout do pondělí.

Letecká záchranná služba
autor: hau
Spustit audio