Ústecké muzeum připomene Miroslava Houru, autora největší mozaiky v Evropě

17. září 2013

Dílo autora největší mozaiky v Evropě, Miroslava Houry, představí ode dneška muzeum města Ústí nad Labem. Mozaika z konce 80. let je dodnes na budově magistrátu na Mírovém náměstí. Stačí zvednout oči od chodníku, podívat se do výšky a lidé uvidí Přemysla Oráče, výjev z „Duchcovské stávky“, horníky, sadaře i skláře. A úplně na vrcholu děti a holubice míru.

„Mozaika má 450 metrů čtverečních a patří k největším v Evropě. Ještě jedna srovnatelná byla v dobách NDR vytvořena v Berlíně," říká historik Martin Krsek.

Kolik má mozaika dílů, neví, ale prý jsou jich tisíce. „Práce na mozaice je i z technického hlediska fascinující, neboť udělat jednu chybu na začátku ve výšce zhruba 20 metrů, posunout jeden díl mozaiky o milimetr znamená dole způsobit chybu v řádech centimetrů, kdyby díly nepasovaly k sobě,“ vysvětluje.

Přestože mozaika je poplatná své době a Houra ji udělal na zakázku na budovu tehdejšího krajského národního výboru, není na ní jediný komunistický symbol. Když ji umělec kreslil v poměru jedna ku jedné, dělal to v kostele na zemi. Část těchto nákresů návštěvníci uvidí i v ústeckém muzeu.

„Chceme je zaskočit monumentalitou tvorby, takže tu chceme roztáhnout jedno z pláten, kde je mozaika jedna ku jedné a návštěvník to uvidí z bezprostřední blízkosti tak, jak to v reálu nemůže vidět," popisuje Krsek.

„Zároveň chceme představit jednu specialitu: mozaika se stala ožehavým tématem po roce 1990, protože uprostřed byl nápis, který hlásal ‚Veškerá moc v Československé socialistické republice patří pracujícímu lidu‘. Tehdejší vedení města se rozhodlo, že nápis odstraní. K tomu přizvali autora, dali mu úkol a my tady v rolích papíru máme přímo díl, kde je přemalovaný nový motiv, který ukazuje bílý dům, což byl Hourův tradiční motiv - byl to dům převozníka na Sázavě z jeho rodiště," doplňuje historik.

Miroslav Houra přišel na sever Čech v 60. letech se svou ženou na umístěnku. Oba byli učitelé ve Světci u Bíliny a později se přestěhovali do Ústí nad Labem. Proměny města zachycuje Houra v průběhu let mnoha v obrazech a grafikách, které jsou na výstavě také k vidění. Průřez jeho dílem, které zdaleka nezavánělo pouze spoluprací s bývalým režimem, uvidí zájemci v ústeckém muzeu do konce října.

Miroslav Houra a nákresy jeho mozaiky v Ústí nad Labem
autoři: hau , sib
Spustit audio