Ústecké Činoherní studio má novou správní radu. Bývalí radní netuší, proč je vyměnili

22. říjen 2013

Město Ústí nad Labem posílilo svůj vliv na Činoherní studio. Radní totiž s platností od října vyměnili správní radu této společnosti, kterou město založilo. Bývalí členové správní rady i vedení divadla se to dozvěděli od novinářů. Nevědí, co ústeckým radním na jejich práci vadilo.

Novými radními jsou nezávislý radní a ředitel domu dětí Jan Eichler, vedoucí odboru školství a kultury Jana Müllerová a tajemník obvodu Severní terasa Petr Vlasák.

„Celou dobu se o Činoherní studio nikdo nezajímal, a teď najednou, místo aby město vyvolalo nějaké jednání a začalo se bavit o tom, jakým způsobem bude spolupracovat divadlo s městem, aby Činoherní studio fungovalo tak, jak má, a jakým způsobem bude obsazována správní a dozorčí rada, tak místo toho udělá takový kobercový nálet,“ okomentoval krok radních bývalý člen správní rady Jan Kvasnička.

Bez města by divadlo nemohlo fungovat. I když se každoroční příspěvky neustále snižují, letos je v rozpočtu pro Činoherní studio 9,5 milionu korun. Další dotace a příjmy už nejsou tak velké. Město si chce podle Jana Eichlera jen pohlídat své peníze.

„Určitě nejde o to rušit organizaci, jde o to, aby dobře fungovala. Ale jestli všechny prostředky, které se tam vložily, byly dobře a správně vynakládány, ukáže až čas a to, až se celá naše správní rada seznámí s tím, jak to tam probíhá,“ řekl Eichler.

Rada odvolává a jmenuje ředitele

Další vysvětlení nabízí sociálnědemokratický radní Josef Macík. „Správní rada před dvěma lety, pokud si pamatuji, na zasedání městské rady ujišťovala, že bude hledat další subjekty, které se budou podílet na financování Činoherního studia. Po dvou letech se tak vůbec nic nestalo,“ tvrdí Macík.

Správní rada může jmenovat a odvolávat ředitele divadla, a tím prakticky určit jeho směřování. Podobně jako řada diskutujících pod internetovými články se Kvasnička obává, že jde o první krok ke sloučení se Severočeským divadlem, které chtěl už před lety primátor Jan Kubata z ODS. Protože by se tím ale nic neušetřilo, divadla zůstala na svém.

„Za sebe musím říct, že tohle není na pořadu jednání. Až se bude mluvit o směřování celé organizace, tak se o tom může vést debata, já se nebráním ničemu,“ řekl Jan Eichler. Možnost sloučení vyloučil i Josef Macík, který je také v dozorčí radě Severočeského divadla, společné organizace města a kraje.

Činoherní studio Ústí nad Labem - Dekalog

Vedení města ale zatím na výzvy k vysvětlení nebo schůzkám nereagovalo. Bývalá správní rada dodnes ani nemá reakci primátora Víta Mandíka z ČSSD na otevřený dopis z 9. října. Podle zákona je výměna správní rady možná jen tehdy, pokud její člen závažně porušil předpisy organizace nebo zákon, což se podle bývalé Svatavy Spálenské nestalo. Pro Český rozhlas to okomentoval radní Jan Eichler.

„Nemám informace, že by někdo něco porušil. Jestli je nutno dodržet princip, že musí být uveden důvod, je předmětem zkoumání našeho právního oddělení. Pokud se ukáže, že to tak je, tak samozřejmě rada města k tomu přijme další kroky, aby tu chybu napravila, pokud se stala,“ řekl Eichler. Rada města se opět sejde ve čtvrtek 31. října.

autoři: hau , ber
Spustit audio