Ústecké Centrum duševního zdraví pomáhá dětem i dospělým

4. červenec 2021 14:00

Centrum duševního zdraví v Ústí nad Labem pomáhá nejen s psychickými problémy dětem i dospělým. Nejčastěji pomoc odborníků vyhledávají rodiny lidí s duševními problémy. V centru jsou týmy složené z psychiatrů, psychologů a sociálních pracovníků. Jejich cílem je omezit nebo zabránit hospitalizaci dětí.

Lidé s psychickými problémy nebo nemocemi chtějí normálně žít, ale potřebují pomoc, řekl ředitel centra Richard Hnízdil.

„Samozřejmě řešíme, protože to jsou lidé, kteří jakoby vnímají svět velice křehce a jsou sami velice křehcí, tak se stává, že jsou snadno zneužitelní. Spousta těch lidí si vezme půjčku nebo přes někoho půjčku, aniž by věděli proč, takže je to dluhové poradenství, tam zase spolupracujeme s Poradnou při finanční tísni,“ popisuje činnost centra Richard Hnízdil.

„Někdy se ti lidé bojí jednat s úřady, někdy je to o tom, že si potřebují najít nějaký maják, kde můžou odložit, nějak odventilovat to, co je trápí,“ dodává Richard Hnízdil.

Centrum duševního zdraví pomáhá od loňského října i dětem po celém kraji, popsala Iva Kašpárková: „Když vyjíždíme k těm dětem domů nebo se s nimi scházíme venku, tak je to o tom, že s nimi potřebujeme navázat hodně blízký vztah, který je založený na velké důvěře. Ty děti se potom otevírají a sdělují nám ty věci, které jsou i pro nás těžké a nové, ale poměrně se nám to daří, takže jsme i zabránili hospitalizacím.“

„Momentálně hodně převládá problematika sebepoškozování,“ vysvětluje Iva Kašpárková, „možná je to dané i tou koronavirovou dobou, kdy ty děti byly zavřené doma, teď se měly vracet zpátky do škol. Některé ty děti přecházejí na střední školy nebo učiliště, takže tam zas vidí nějaké těžší období, které asi neumějí zvládnout.“ 

V některých případech je hospitalizace nutná. Do budoucna už by to ale nemělo probíhat v psychiatrických zařízeních.

„Pokud by bylo potřeba nějaké akutní hospitalizace, tak by to měla být spolupráce s pediatrickým oddělením, konziliární péče, celou tu síť takovýmhle způsobem propojit,“ doplnila odborná ředitelka Fokusu Labe, které centrum provozuje, Lenka Krbcová Mašínová.

Do dvou let by takové týmy mohly být v každém okrese.

Spustit audio